Yunanistan'ın Delos Adasında restorasyon rüzgarı

Yunanistan'ın Delos Adasında restorasyon rüzgarı

Ege adalarının en küçüğü olmasına rağmen en ünlüleri arasında yer alan 'kutsal' Delos Adasındaki tarihi tapınaklar Paul ve Alexandra Canellopoulos Vakfı'nın desteğiyle onarılacak.

Yunanistan, Paul ve Alexandra Canellopoulos Vakfı'nın bağışları ile 'Kutsal ada' Delos'taki restorasyon çalışmalarının yapılmasına onay verdi.  Antik Çağın Kiklad (The Cyclades - Delos ve onu çevreleyen adalar) Adalarının, Canellopoulos Vakfı'nın bağışladığı 550.000 avro ile turizm açısından önemli restorasyon ihtiyacı karşılanacak.

Yunanistan'ın Merkezi Arkeoloji Konseyi'nin geçen pazar yaptığı  toplantıda, Delos Adası'ndaki önemli eserlerin restoresinde Paul ve Alexandra Canellopoulos Vakfı tarafından yapılan bağışların kullanılmasını onayladı.

Proje, antikçağın en önemli tapınaklarına sahip Delos için büyük önem taşıyor çünkü adadaki tuzlu hava korozyon tehlikesi içeriyor. Restorasyon Projesi, adaya gelen ziyaretçilerin karşılaştığı ilk anıtlardan Philip V adına yapılan Stoa ile başlayacak. V. Philip Stoasının mimari öneminin turistlere yeterince yansıtılaması önceliğin ona verilmesini sağladı. Binanın 3 boyutlu planları ile mimari görkemi daha anlaşılır hale getirilmek isteniyor.

Kiklad Adaları Antik Kenti Başkanı Ephorate Dimitris Athanasoulis, başta Philip V Stoa anıtı olmak üzere,  Delos'daki restorasyon çalışmalarının anıtların korunması açısından gerekli olduğunu savundau ve  "Delos, tuzun her şeyi korozyona uğrattığı küçük bir ada ve böylesine olumsuz koşullardaki mimari unsurlar hızla bozulmaktadır. Anıtlar üzerindeki restorasyon aşınmayı önemli ölçüde azaltacaktır. Delos'taki kent mahalleleri iyi korunuyor ama kutsal alanlarda koruma sağlamak çok güçtü. AB destekleri ve devlet fonları yanında bağışlara da ihtiyacımız var" dedi. 

Efsanelere göre Leto, Tanrıça Artemis ve Apollon'u Delos adasında doğurmuştu. Işık tanrısı Apollon ve Gece Işığı ile ilişkilendrilen Artemis burada doğduğu için de adaya  “parlak” anlamına gelen Delos adı verilmiş.

Adada bulunan tarihi arkeolojik eserler, 1904 yılında kurulan Delos Arkeoloji Müzesi'nde muhafaza ediliyor. 

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar