Yozgat'ın 2 bin yılık termal tedavi merkezi

Yozgat'ın 2 bin yılık termal tedavi merkezi

Bir benzeri sadece İngiltere'de bulunan yaklaşık 2 bin yılık Roma hamamının tamamının gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan halk arasında "Kral Kızı Hamamı" diye de adlandırılan yaklaşık 2 bin yılık Roma hamamının gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Sarıkaya İlçesi Kaplıcalar Mahallesinde, Kaplıca Tesislerinin içerisinde bulunan, Roma dönemine ait "Basilica Therma (Aqua Sarvenae)” isimli antik kentin bulunduğu alandaki Roma Hamamı, modern kaplıca tesislerinin bulunduğu alandadır.

Hamamın büyük kısmı yıkılmış, yalnızca tonozlu arka mekâna geçişi sağlayan batı cephe duvarı ayakta kalabilmiştir. Bu kısımda 10 gözlü ve 2 katlı mermer, kemerli bir duvar görülmektedir.

Yapı üzerine sonradan yapılan eklentilerle oldukça tahrip edilmiş olmakla birlikte 2010 yılında Yozgat turizmine kazandırılmak için temizlik kazıları başlatılmış, 2014 yılında kurtarma kazıları yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Termal Turizm Merkezi ilan edilmiş olup, birçok hastalığa iyi gelen şifalı sulara sahip bir kaplıca merkezidir.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen hamamın yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Roma medeniyetinin dünyanın birçok yerine hamam inşa ettiğini vurgulayan Açıkel, şunları söyledi:

"Yapıldığı günden beri içinde sıcak suyu bulunan yapılardan biri de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde. Bir diğeri de İngiltere'de bulunmakta. Orası da buradaki Roma hamamıyla benzer özellikler arz etmekte ve yılda 1 milyondan fazla turist çeken bir bölge. Biz de 2010 yılında Yozgat Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan kurtarma kazıları çerçevesinde özellikle 2014 ve 2015 başlarında buradaki büyük havuzun ortaya çıkarılmasıyla bu eşsiz güzellik gün ışığına çıkmaya başladı."

Hamamın içerisindeki sütunlarda boğa ve yılan figürleri olduğuna aktaran Açıkel, "Roma medeniyeti, kendi gücünü simgeleyen boğa figürünü yaptığı mimari eserlerde sürekli kullanmakta ancak ilçemizde bulunan hamamda boğa figürünün yanında dili dışına çıkmış yılan figürü de bulunmakta. Bu da mitolojide sağlık tanrıçasını simgeliyor. Bu da gösteriyor ki burası, dünyanın en eski termal tedavi merkezlerinden biri." dedi.

Roma hamamının kurtarma kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yozgat Valiliği ve Yozgat İl Özel İdaresi tarafından sürdürüldüğünü ifade eden Açıkel, bu alanda daha önceden bazı binaların bulunduğunu hatırlattı.

Bu binaların 2014 yılı ortalarında kamulaştırılarak yıkıldığını ve yarı olimpik ölçülere sahip 2 bin yıllık havuzun ortaya çıkarıldığını belirten Açıkel, şöyle devam etti:

"Bu eşsiz güzelliği, Roma medeniyetinden günümüze kalan şifa kaynağı suyun da içinde bulunduğu bu eseri, dünya mirasına kazandırma yolunda çalışıyoruz. Biz, Roma hamamının Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesi için UNESCO’ya başvuruda bulunduk, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre de gezip görülmesi gereken yerler sıralamasında Sarıkaya Roma Hamamı öncelikli yerler arasında yer almaktadır."

Hamamın içerisinde 48 derece doğal termal su bulunduğuna dikkati çeken Açıkel, "Bu suyun çeşitli üniversite raporlarına göre bir çok hastalığa iyi geldiği de bilimsel olarak ispatlanmıştır. Şu anki yapının arkasında iki tane daha havuzumuz var. Buradaki kurtarma kazıları halen devam etmektedir. Etrafındaki bazı iş yerlerinin ve binaların kamulaştırma çalışması devam ediyor. İnşallah o çalışmalardan sonra bunun gibi birkaç havuzun daha ortaya çıkarılacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.

Muhammed Nuri Erdoğan - AA


Benzer Haberler & Reklamlar