Yoros Kalesi restorasyon beklerken bakımsızlıktan çökecek hale geldi!

Yoros Kalesi restorasyon beklerken bakımsızlıktan çökecek hale geldi!

Cenevizliler tarafından yaptırılmasa da Ceneviz Kalesi olarak da bilinen İstanbul Boğazı'nın Kuzey ucundaki Doğu Roma İmparatorluğu mirası Yoros Kalesi'nin restorasyon hikayesi Arap saçına döndü. Anadolu Kavağı'ndaki 800 bin yıllık geçmişiyle Yoros Kalesi bakımsız yollarıyla ve çökmüş duvarlarıyla tepki çekiyor.

İstanbul'un Karadeniz'e çıkışında Anadolu Yakası'nda bulunan Yoros Kalesi bakımsızlığıyla turistlerin tepkisini çekiyor. İBB tarafından restore edileceğine dair açıklama yapılsa da henüz bir hareketlilik yok.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Anadolu Kavağı'nda 800 bin yıllık geçmişiyle Yoros Kalesi bakımsız yollarıyla ve çökmüş duvarlarıyla tepki çekiyor. İBB tarafından kaderine terk edildiği tepkisi verilen kale için vatandaşlar çağrı yapıyor.

Bizans İmparatorluğu tarafından 1348 yılında boğazdaki gemileri kontrol etmek için kurulan ve 800 yıllık tarihe sahip olan Yoros Kalesi, kaderine terk edildi. Eşsiz Boğaz manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken kale, bakımsızlıktan harabeye döndü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından zaman zaman restore edileceği yönünde açıklamalar yapılan Yoros Kalesi'nin son hali içler acıtıyor. Bakımsızlıktan harabeye dönen kalenin iç kısımlarında çöplerden, çukurdan ve çamurdan geçilmiyor. Tarihe gölge düşüren bakımsızlıktan dolayı kaleye ait surlar zamanla dökülüyor.

Kaleyi gezmeye gelen Özge Akdemir isimli bir vatandaş, "Etrafı çok güzel ama biraz bakımsız gözüküyor. Aşağıda kafeler var ama onların dumanları yukarı doğru geliyor. O yüzden birazcık daha bakım sağlanabilir kale içerisinde. Yani restore edilirse gerçekten çok güzel turistik bir bölge olur. Gerçekten çok bakımsız. Otlar da kendi haline bırakılmış. Yıkılan duvarlar var. Restorasyonun yapılmasını bekliyoruz biz de" dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar