Vücuduna göre en uzun boyunlu dinozor fosili Brezilya'da bulundu

Vücuduna göre en uzun boyunlu dinozor fosili Brezilya'da bulundu

Brezilya'da bulunan fosiller üzerinde çalışan paleontologlar yaklaşık 225 milyon yıl önce yaşamış bir dinozor türü keşfettiler. Yeni tür, uzun boyunları ile ünlü sauropod dinozorlarının da içinde olduğu Sauropodomorpha ailesine mensup. Ailenin en kısa boyluları arasında ama en uzun boyunlu türü...

2013 yılında Brezilya'nın güneyinde Atlas Okyanusu kenarında Uruguay ve Arjantin sınırlarındaki Rio Grande do Sul eyaleti sınırlarında Agudo'daki Triassic kayalıklarında dinozor fosilleri bulunmuştu.

Bulunan fosiller zarar görmeden taşınabilmeleri için alçı ile kaplandı ve ağır iş makinelerinin yardımı ile götürülebildi.

Yapılan incelemeler sonucu kemiklerin 3 ayrı dinozora ait olduğu anlaşıldı. Ancak bu türlerden biri daha önce bilinmiyordu. Bulunan yeni türe Macrocollum itaquii adı verildi. Macrocollum itaquii'nin sağ arka ayak kemikleri ve bir kaç omurgası hariç neredeyse tüm kemikleri tamdı.

Macrocollum itaquii ismi; Yunanca büyük anlamına giden "makro"  ve Latince boyun anlamına gelen "collum" kelimesi ile kemiklerin incelendiği CAPPA/UFSM'nin (Centro de Apoio à Pesquisa Paleontológica da Quarta Colônia / Dördüncü Koloni Paleontolojik Araştırma Merkezi) kurucularından José Jerundino Machado Itaqui'yi onurlandırılması amacıyla soyadının eklenmesi ile oluşturuldu.

CAPPA/UFSM araştırma laboratuarlarında Sao Paulo Üniversitesi (USP) ve Santa Maria Federal Üniversitesi (UFSM) araştırmacıları tarafından, yeni dinozor türünün keşfini gerçekleştiren araştırma sonuçları Biology Letters (Biyoloji Mektupları) dergisinde 21 Kasım tarihinde yayınlandı.

Boyu 3.5 metre boynu ise 1 metre 35 santimetre

Rodrigo Temp Müller, Max Cardoso Langer, Sérgio Dias-da-Silva imzaları ile Son derece iyi korunmu tam dinozor iskeletleri, en eski uzun boyunlu Sauropodomorphaları açığa çıkardı (An exceptionally preserved association of complete dinosaur skeletons reveals the oldest long-necked sauropodomorphs) başlıklı makaleye göre yeni türün boyun uzunluğu yaklaşık 1 metre 35 santimetreyi buluyordu. Dinozorun boyu ise yaklaşık 3.5 metreydi. Sauropodomorpha türünün diğer türlerinin boyları kuyruktan buruna kadar 17 metreyi bulabiliyordu.

Boyuna göre en uzun boyunlu dinozor

Sauropod türü dinozorlar uzun boyunları ve silinidir gövdeleri ile ünlüler ve şüphesi daha uzun boyunlu dinozorlar da var. Ama vücut uzunluğuna oranla en uzun boyun şampiyonu Macrocollum itaquii oldu.

Uzun burun özelliği, "Macrocollum itaquii"yi Brachiosaurus ve Apatosaurus da Sauropodomorpha dinozor ailesine dahil ediyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar