Utnapiştim: Uta-napishti

Utnapiştim kimdir?

Utnapiştim (Uta-napishti); Tufan efsanelerinin Asurca versiyonu kabul edilen ve bilinen en eski yazılı metni konumundaki mitolojik anlatının kahramanı olan Sümer şehir devleti Şuruppak'ın kralıdır.

Assur Kralı Asurbanipal'ın Ninova’daki sarayında bulunan binlerce çivi yazılı tabletlerden en meşhurları Sümer kenti Uruk’un efsanevi yöneticilerinden biri olan Gılgamış Destanını içeren tabletlerdi: Bakınız: Gılgamış

1872 yılında British Museum’da  George Smith tarafından tespit edilen Gılgamış Destanı tabletlerinin on birincisi Gılgamış ile tanrı Enlil tarafından gönderilen ve tüm canlıları yok etmeyi amaçlayan büyük Tufan'dan karısıyla birlikte kurtulmayı başaran Utnapiştim’in buluşmasını anlatır. 

Tablette yer alan bilgilere göre Utnapiştim tanrılar tarafından planlanan büyük tufan öncesi uyarılır ve bir gemi yapar. Gamisini değerli eşyalarla, vahşi ve evcil hayvanlarla ve her alanda usta zanaatkârlarla doldurur.

Gemisi Nimush adlı dağa inmeden önce 6 gün boyunca insanlığı yok eden tufandan kurtulan Utnapiştim bir güvercin ile kırlangıcı serbest bıraktı. Fakat hayvanlar dinlenmek için kuru toprak bulamayarak geri döndüler. Sonunda serbest bıraktığı bir karakarga geri dönmedi ve gemi yanaşacak kara bulmayı başardı.

Utnapiştim ve karısı Tufan'dan sağ çıkıp dünyadaki hayvan ve bitki yaşamını da Utnapiştim'im yaptığı gemi ile kurtarmayı başarınca, tanrı Enlil tarafından kendilerine tanrılık bahşedili Gılgamış, Utnapiştim'den ölümsüzlüğün sırrını ister.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar