Uluslararası Mausoleum Çalıştayı sona erdi

Uluslararası Mausoleum Çalıştayı sona erdi

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen "Uluslararası Mausoleum Çalıştayı" sona erdi.

Bilim Danışma Heyetinin çalışmalarının gerçekleştirildiği toplantının sonunda çalıştay tutanağı hazırlayarak, katılımcılar tarafından imzalandı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde ulusal ve uluslararası alandan pek çok bilim adamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen "Uluslararası Mausoleum Çalıştayı" sona erdi.

Mausoleum Müzesi'nin, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi için gerçekleşen çalıştay, bugün yapılan Bilim Danışma Heyetinin çalışmaları ile tamamlandı.

Hazırlanan tutanakta, "Danimarka Bilim Heyeti tarafından uzun yıllardır sürülmekte olan bilimsel çalışmalar sonucunda yayınlanmış rölöve ve bugüne kadar pek çok farklı restitüsyon denemeleri içinde tüm bilim camiası tarafından en fazla kabul gören Prof. Dr.  Kristian Jeppesen'in restitüsyon önerisi verilerinin, her türlü projeye altlık oluşturmak üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü'ne sunularak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nda değerlendirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Prof. Dr. Johannes Exner ve Prof. Dr.  Kristian Jeppesen tarafından hazırlanan ve değerlendirilmek üzere Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından heyetimize sunulan, Mausoleum'un imgelenmesine ve işlevlendirilmesine yönelik canlandırma önerisinin göz önüne alınarak, her türlü arkeoloji ve teknik desteğin alındığı bir tavan proje çalışması yapılması gerekliliği tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Başkanı Özay Kartal, "Danimarka, Almanya ve Türkiye'den gelen bilim adamları ve bürokratlar, Mausoleum'un yeniden kültür dünyamıza hak ettiği yere kavuşması noktasında, görüş ve önerilerde bulundu. Tüm bilim adamları ve yetkililer, Mausoleum'un tekrardan simgesel ve imgesel bir şekilde ayağa kaldırılması noktasında mutabık kaldılar. Elimizde bir proje var. Prof. Dr. Johannes Exner ve Prof. Dr.  Kristian Jeppesen'in hazırladığı projedir. Bunun çizmiş olduğu çerçeve doğrultusunda avan projelerin hazırlanması noktasında artık çok rahat start verebiliriz. Bu çalıştay da Mausoleum'un yeniden orijinal malzeme ile yapılması değil, o muhteşem yapının nasıl bir yapı olduğuna dair, ortaya gerek cam, ya da başka bir malzeme ile bilimsel ve arkeolojik veriler ışında ayağa kaldırılması noktasında bir mutabakat sağlandı" dedi.

Hazırlanan tutanak, bilimsel danışma heyeti tarafından imzalandı.

Nilüfer Demir - DHA


Benzer Haberler & Reklamlar