Tutankamon’un gizli odası 3 ayrı radarla aranacak

Kral Tutankhamun'un mezarındaki var olduğu tahmin edilen gizli odanın bulunması için İtalyan araştırmacılar, gelişmiş radar teknolojileri ile bu yıl tarama yapacaklar.

İtalya'nın Torino Politeknik Üniversitesi'nden bir ekip, ünlü Firavun Tutankhamon'un (King Tutankhamun) mezarını ve çevresini gelişmiş radar teknolojisi ile tarayacak. Bugüne kadarki en kapsamlı araştırmanın amacı, kıca adıyla Kral Tut olarak bilinen Firavun Tutankamon’un mezarında var olduğuna inanılan gizli odayı bulmak. Mezarda bu yıl yapılması planan arama içi ön araştırma bu ay içinde gerçekleşecek.

Mezarın ve mezarın çevresi taramada kullanılacak üç radar sistemi 200 MHz’dan 2 GHz’e varan frekanslarda çalışma yapacak. Proje Şefi Prof. Franco Porcelli, çok titiz bir bilimsel çalışma yağacaklarını ve haftalarca değil sadece birkaç günde işlerini bitireceklerini söyledi ve “Toprağın altını tararken neler bulabileceğimizi kim bilebilir!” ifaesini kullandı.

seeker.com sitesinde yer alan Rossella Lorenzi imzalı habere göre; 3.300 yıllık tarihe sahip mezarda bu tarama son iki yılda gerçekleştirilen üçüncü çalışma olacak. Araştırmalardan ilki 2015 yılında İngiliz Mısır Bilimci Nicholas Reeves’in Tutankamon’un babası Akhenaten’in eşi olan Antik Mısır’da tek tanrıça firavun olan Kraliçe Nefertiti’nin kalıntılarının bulunduğu gizli bir oda olduğu iddiasıyla yapılmıştı. eeves’e göre Tutankamon MÖ 1323 yılında aniden öldüğünde bu mezar hazır değildi.

Aynı yıl Japon radar uzmanı Hirokatsu Watanabu tarafından gerçekleştirilen radar taramalarında mezarın iki gizli oda barındırdığına dair %90’lık ihtimal bulunduğu açıklanmıştı. Arkeoloji dünyasında yüzyılın keşfinin yapılacağına inandığını belirten Mısır Eski Eserler Bakanı Mamdouh Eldamaty, Watanabu’nun yaptığı taramaların analizini önemsiyordu.

Fakat daha sonra “National Geographical Society” tarafından yapılan radar taraması, Watanabu’nun analiz sonuçlarını doğrulamadığından yaşanan heyecan boşa çıkmıştı.  Geçen yıl Kahire’de düzenlenen uluslararası konferansta Tutankamon’un mezarında gizli odalar bulunduğu teorisi pek itibar görmemişti.

Proje Şefi Prof. Franco Porcelli, bu çalışmanın son araştırma olacağını, %99 kesin bir cevap alınacağını ve eğer Tutankamon’un mezarı gizli bir oda içeriyorsa artık bunun herkese duyurulacağını, söyledi.

ROSSELLA LORENZI


Benzer Haberler & Reklamlar