Turizmciler, konaklama vergisi uygulamasından endişeli

1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek konaklama vergisi uygulamasına turizmciler sıcak bakmıyor. Sektör temsilcileri uygulamanın erken, yüzde 2 oranının ise yüksek olduğunu savunuyor.

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlere yüzde 2 oranında konaklama vergisi uygulaması 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlükte olacak. Pandemi sonrası zor bir süreçten geçen turizm sektörünün uygulamanın 2024 yılına ertelenmesi ve oranın yüzde 1’e düşürülmesi talebi karşılık görmedi.

İç turizmin en geniş müşteri profili olan orta gelirli kesimin ekonomik krizle birlikte alım gücü düştü. Sektör temsilcileri, konaklama vergisinin yabancı misafir sayısını etkilemeyeceğini ifade ederken, iç turizmde yaşanan durgunluğun artabileceğine vurgu yaptı.

Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı (TÜRKODER) Ertan Ustaoğlu, pandemi sonrasında sektörün toparlanma yılı olan 2022’yi geride bırakırken, yeni sezona vergi yüküyle girilmesinin etkileri olacağına dikkat çekti. Ustaoğlu, tüm işletmeleri etkileyecek olan uygulamanın sonuçlarının en çok küçük ve orta ölçekli işletmelerde hissedileceğini söyledi.

Ustaoğlu, uygulamanın son zamanlarda revaçta olan karavanlar da dahil olmak üzere bütün işletmeleri kapsadığını söyleyerek, “Pandemi sonrası aslında 2023 yılında bu verginin uygulanmaması çok daha iyi olurdu. Çünkü sektör toparlanma aşamasındaydı. Uygulama 2024 itibarıyla başlasaydı daha iyi olacaktı. Yüzde 1 oran istemiştik, yüzde 2 olarak karar çıktı. Ne tarihi erteletebildik ne vergi oranını düşürtebildik” dedi.

Konaklama vergisi uygulamasının yabancı misafirlerin tercihlerini çok fazla etkilemeyeceğini ifade eden Ustaoğlu, “Yerli misafirlerde oda fiyatına artı yüzde 2 bir yük gelmiş olacak, daha fazla ödeme yapacaklar. Ekonomik koşullar nedeniyle iç turizmde yaşanan düşüş devam edebilir. Bir gecelik konaklamalarda çok fark etmeyebilir ama uzun süreli konaklamalarda bu fark ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Ustaoğlu, iç turizmde uzun süreli konaklamalarda düşüş refleksi beklenebileceğini ancak kesin bir öngörüde bulunamayacaklarını söyledi. Daha çok yerli misafirlere hizmet veren turizm işletmelerinin 2022 yılında tam kapasite çalışmadıklarının altını çizen Ustaoğlu, “Yerli misafire hizmet veren işletmelerin 2022 yılı doluluk oranlarına baktığımız zaman yüzde 75 gibi bir sayı görüyoruz. Ama yüzde 100 etkilendik diyemeyiz, insanlar imkânlarını zorlayarak yine de tatile gitmeye çalışıyor. Vergi uygulaması ve diğer etkenler sektörde daha çok küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkiliyor. Ekonomiyi hareketlerinde kesim orta direk dediğimiz kesimdir aslında. Düşük gelirli insanlar daha az harcama yapıyor, yüksek gelirli insanların tercihleri de ekonomik koşullardan zaten etkilenmiyor. Ama orta direk kesimde bir düşüş olursa tüm sektörleri etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Uygulama öncesinde 2023 yılı için ön rezervasyon alan işletme ve acentelerin ödemeyi aldıkları tarihin geçerli olacağını belirten Ustaoğlu, “Ön rezervasyon yapan işletmelerde eğer ödemeleri Aralık 2022 sonuna kadar alırlarsa yüzde 2 konaklama vergisini alıp almamaları kendi politikalarına bağlı. Bana göre ödeme bu yıl içinde yapıldıysa yüzde 2 bir fark yansıtılmaması gerekiyor. Bu durumda fatura kesildiği tarihte çıkacak olan yüzde 2 fark işletmeler tarafından ödenmek zorunda olacak. Buna da bir düzenleme getirilmesi gerekebilir” açıklamasında bulundu.

Dilay Sarkiler - ticaretgazetesi.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar