TIKA, Balkanlarda 8 yılda 47 eseri restore etti

TIKA, Balkanlarda 8 yılda 47 eseri restore etti

Türkiye, Balkanlar'da Osmanlı döneminden kalan ata mirası eserleri restore etti

Türkiye Cumhuriyeti, 2008 - 2016 yılları arasında Balkanlar'da Osmanlı döneminden kalan camiler, Mevleviler, lahitler, mezarlıklar, çeşmeler ve hamamlardan oluşan toplam 47 tarihi eseri restore etti.

AA muhabirinin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA) aldığı bilgiye göre, Balkanlar, Doğu Avrupa, Afrika, Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu'daki 54 ülkede 56 ofisle faaliyet gösteren TİKA, hizmet götürdüğü ülkelerde sağlık, eğitim, tarım ve sosyal alanların yanı sıra kültürel alanlarda da önemli çalışmalara ve projelere imza atıyor.

Bu kapsamda Türkiye, TİKA aracılığıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun 550 yıl hüküm sürdüğü Balkanlar’daki ecdat yadigarı tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik projeler yapıyor. Projeler sayesinde korunan bu eserler, gelecek kuşaklara aktarılmış olacak.

 Tarihi Saraybosna Mevlevihanesi

Restore edilen eserler arasında Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin evi de bulunuyor. Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki evi, aslına uygun olarak yapıldı. Birbirinden bağımsız iki evden oluşan müze kompleksinin alt kısmında kalan yapı, Akraba Evi, üst kısımda olan ev ise Anı Evi olarak düzenlendi. Müze, turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

TİKA'nın restore ettiği eserlerden bir diğeri, Osmanlı döneminde önemli bir merkez olan Saraybosna’daki Mevlevihane. 

UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü (Drina Köprüsü) de restore edilen bir diğer eser.


Benzer Haberler & Reklamlar