Testudo Taktiği: Kaplumbağa Dizilişi

Testudo Taktiği nedir? Kaplumbağa Dizilişi nedir?

Testudo Taktiği; kaplumbağa dizilişi anlamına gelir) ; beş yönlü kalkan duvarı oluşturarak piyadelerin üstten ve yanlardan korunmasını sağlayan toplu savunma ve saldırı düzenini ifade eden askeri terimdir.

Testudo (kaplumbağa dizilişi) özellikle kuşatmalar sırasında Roma lejyonları tarafından yaygın olarak kullanılan bir tür kalkan duvarı oluşumuydu.

Genellikle Roma birlikleri tarafından kuşatılmış sur duvarlarına yaklaşırken kullanılan bir taktiktir. Piyadelerin kalkanlarını yanlardan ve üstten birleştirmesi ile kaplumbağayı andırır bir şekil aldığı, savunma duvarı ile düşman ordusunun mızraklarından ve oklarından askerlerin korunmasını amaçlayan bir taktiktir. 

Testudo taktiğiyle surlarda tünel kazmak, surlara tırmanmak, yığma toprak ile yapay kuşatma tepesi oluşturacak mühendislerin güvenliğini sağlamak, savunmacıların teyakkuz halini uzun tutarak yormak ve yıpratmak, kulelerin ve kapıların oldukları yerlere uzun süreli, nizami ve güçlü saldırılar düzenlemek, yakın mesafeden isabetli atışlar yapmak gibi savunmacılara büyük sorunlar oluşturabilecek pek çok olayın gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Bakınız: Testudo


Benzer Haberler & Reklamlar