Sur Kültür Yolu Festivali etkinlikleri tanıtıldı

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Sur Kültür Yolu Festivali'nin tanıtımı Diyarbakır Hz. Süleyman Camii Meydanı’nda düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkileri, festival paydaşları ve gazetecilerin katıldığı tanıtım toplantısında  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakır’ın bu sene Türkiye Kültür Yolu Festivallerine ilk kez dahil edildiğini belirterek, “Diyarbakır’ın kültürel mirasını taçlandırmak için düzenlediğimiz Sur Kültür Yolu Festivali ile ülkemizin kültür sanat zenginliğini tüm dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan sözlerine şöyle devam etti: “Ülke çapında büyük beğeni ile takip edilen Kültür Yolu Festivalleri geçtiğimiz her sene daha da yaygınlaşarak bambaşka şehirleri, bambaşka kültürleri tüm dünyaya tanıtıyor. Bu sene Kültür Yolu Festivalleri kapsamına dahil ettiğimiz Diyarbakır, 8-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Sur Kültür Yolu Festivali ile 2 binden fazla sanatçının katılımıyla, 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. Ülkemizin markalaşma yolunda önemli adımlardan biri olan Kültür Yolu Festivalleri ile tüm şehirlerimizi kucaklamaya devam edeceğiz. Biz festivaller ile bir yandan o bölgenin kültür ve sanat değerlerini herkesin ulaşabileceği bir yere taşıyoruz bir yandan da kalıcı eserler yaratıyoruz. Yani bu ülkenin hem soyut hem de somut kültürel mirasına yatırım yapıyoruz. Bu da hem o bölgenin hem de Türkiye'nin turizmine yansıyan bir süreci hayata geçiriyor. Diyarbakır Sur Festivali de bu anlamda sadece 9 günlük bir kültür sanat etkinliği değil, Diyarbakır'a kalıcı değerler üreten bir yaklaşımdır. Bu nedenle Sur Kültür Yolu Festivali Diyarbakır’a kalıcı değerler yaratacak ve kazandıracaktır.” 

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su: Bu festival, 7’den 77’ye herkese dokunacak etkinliklerle dolu.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su,  “Sur Kültür Yolu Festivali, hem Diyarbakır’ın tanıtımı için çok önemli hem de şehrimize geleceklere haz duyacakları bir etkinlik olacak. Bu festival, 7’den 77’ye herkese dokunacak etkinliklerle dolu” diye konuştu.  

Diyarbakır Hz. Süleyman Camii meydanında düzenlenen tanıtım toplantısında festivalde yer alan paydaş kurumların sözcüleri ve sanatçılar da söz alarak festivalle ilgili değerlendirmelerde bulundular. Toplantının ardından hazırlanan üstü açık bir otobüsle Bakan Yardımcısı Demircan ve beraberindekiler kısa bir şehir turuna çıktılar. 

Sur Kültür Yolu Festivali etkinlikleri

Hz. Süleyman Camii’nden Saint George Kilisesi’ne, Dengbej Evi’nden Mesudiye Medresesi’ne Büyük Kervansaray’dan Ahmet Arif Edebiyat Müzesi’ne kadar Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mekanlarını rotasına dahil eden Sur Kültür Yolu Festivali’nde  Kapadokya’nın balonları Diyarbakır’da uçacak, Keçiburnu Terası’nda gökyüzü gözlem etkinliği yapılacak.

Refik Anadol’un Rönesans eserleriyle hazırladığı dijital enstalasyonu “Renaissance Dreams” Saint George Sanat Merkezi’nde, ressam İsmail Acar’ın sergisi Keldani Kilisesi’nde, Devrim Erbil’in “Teknikler ve Renkler” sergisi ise Keçi Burcu İçi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. 

Miras sohbetleri,

Heritage Talks- Miras sohbetleri, resim ve fotoğraf sergileri, çocuk atölyeleri, şiir dinletileri, gastronomi buluşmaları, tiyatro ve dans gösterileri ziyaretçileri bekleyecek. İç Kale Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşecekHeritage Talks – Diyarbakır Miras Sohbetleri etkinliğinde mimari, arkeoloji ve tarih söyleşilerinde Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yılmaz Erdoğan, İsmail Acar, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Mercan Dede, Coşkun Aral, Dr. Mehdi Eker konuşmacılar arasında. 

Konserler

8-16 Ekim arasında  Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi konserlerin merkezi olacak, Yavuz Bingöl, Bedri Ayseli, Zara’ya, Oğuzhan Koç, Murat Dalkılıç, Ziynet Sali, Zeynep Bastık, Ferat Üngür ve Yüksek Sadakat grubu  konser verecek isimler arasında yer alacak. 

Heritage Talks kapsamında ayrıca 8-16 Ekim tarihleri arasında Siyah Beyaz Diyarbakır sergisi yer alacak. Diyarbakır kazı ve restorasyon alanlarına ait siyah beyaz birçok fotoğrafın yer aldığı sergiyi tüm sanatseverler ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 

 “Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali” kapsamında CSO, 13 yıl sonra, Keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın solist olarak katılacağı konserle Diyarbakırlılara hitap edecek.

Cemil Paşa Konağı’nda 9-12 Ekim tarihleri arasında Gastrodiyarbakır Kanaat Buluşmaları düzenlenecek. 14 Ekim’de ise Gastrodiyarbakır Kültür Yolu Buluşmaları adı ile gastronomi paneli Diyarbakırlılarla buluşacak.

Sur Kültür Yolu’nda çocuklara özel etkinlikler 

Keçi Burcu Terası’ndaki çocuklar için gökyüzü atölyelerinden Kurşunlu Camii meydanındaki çocuk sahne gösterimlerine, Kral Şakir gibi interaktif dijital gösterilerden Ahmet Arif Edebiyat Müzesi’ndeki Kafacanlar serisi yaratıcı okuma ve yazı atölyesine kadar pek çok etkinlik ve söyleşi çocuklara ücretsiz sergilenecek.

Kurşunlu Camii’nde Diyar-ı Nebi etkinlikleri 

Festival boyunca sürecek Diyar-ı Nebi etkinlikleri kapsamında Ahmet Özhan, İbrahim Sadri, Serdar Tuncer, Yasin Pişgin ve Nurullah Genç hayranlarına seslenecek.

2'nci Diyarbakır Kısa Film Festivali

Bu yıl 2. Kez düzenlenen Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni de Sur Kültür Yolu Festivali’nde gerçekleşecek. Sinemaseverler, Kısa Film Festivali boyunca çeşitli gösterimler ve söyleşileri izleyebilecek

Sezai Karakoç Kongre Merkezi etkinlikleri

Senforock konseri, 3 Tenor ve Ayşegül Zaim konseri, Yılmaz Erdoğan imzalı Münaşaka, Demet Akbağ'lı Aydınlıkevler tiyatro gösterimi Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. 

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezi, Cemil Paşa Konağı, Arkeoloji Müzesi, Keçi Burcu, Ulu Camii, Yenikapı ve Gazi caddelerine Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekeleşcek etkiliklerin adresleri arasında yer alıyor. 

Sur Kültür Yolu Festivali’ndeki etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için https://sur. kulturyolufestivalleri.com/’ u ziyaret edebilirsiniz.


Benzer Haberler & Reklamlar