Sudan'ın piramitleri keşfedilmeyi bekliyor

Sudan'ın piramitleri keşfedilmeyi bekliyor

Başkent Hartum’a yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki antik kentte yer alan 2 bin yıllık 255 piramit, çölün ortasında eşsiz manzara sunuyor.

Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeydoğusunda, UNESCO koruması altındaki 2 bin yıllık Sudan piramitleri, çölün ortasında sunduğu eşsiz manzarayla turistlerin ilgisini bekliyor.

Başkentin yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Bagraviyah köyü yakınlarındaki Meruvah antik kentinde, M.Ö. 720-300 yıllarında inşa edilen ve Nubiya piramitleri olarak da bilinen 255 piramit bulunuyor.

Girişleri doğuya bakacak şekilde yapılan, yüksekliği 6 ila 30 metre olan Sudan piramitleri, 2 bin yıllık tarihiyle saklı hazine gibi keşfedilmeyi bekliyor.

Sudan piramitleri, ilk bakışta Mısır'daki Giza piramitlerine benzetilse de birçoğunun daha küçük inşa edildiği görülüyor. Yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran bu piramitlerin, Mısır'dakilerden sonra tamamlandığı biliniyor.

Zaman zaman define arayanların da istilasına uğrayan piramitlerin bu nedenle aldığı ciddi hasar ve etrafındaki moloz yığınları göze çarpıyor.

Bölge halkı tanınmasını istiyor

Çölün ortasında bulunan Meruvah antik kenti, 2011'de UNESCO tarafından korunmaya alınmasına rağmen beklediği ilgiyi bugüne kadar bir türlü bulamadı.

Günlük ortalama 20 ziyaretçi çekebilen Meruvah'un yakınlarındaki Begreviyah köy halkı ise bölgenin dünyaya tanıtılmasını istiyor.

Gelen misafirleri devesiyle antik kent etrafında gezintiye çıkaran tur rehberi İbrahim Ahmed, "Dünyada en çok piramit bulunan ülke Sudan olmasına rağmen ne yazık ki gereken ilgiyi göremiyoruz. Bölgeye her gün sadece elle sayılacak kadar az insan geliyor. Oysa Mısır’daki piramitler kadar eski olan antik kentimiz var. Burası dünyada tanıtıldığında turist sayısının her geçen gün artacağını umuyoruz." diye konuştu.

Köy sakini 10 yaşındaki Muhammed Hasan, Sudan piramitlerinin maketini satarak evine destek sağlıyor.

Hasan, “Ailemle çamurdan piramitlerin maketini yapıyoruz. Çoğu zaman bir satış dahi yapamıyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda Sudan piramitlerinin önemini herkes anlar. Bölgemiz turistlerle dolup taşar." ifadelerini kullandı.

AA 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar