Stratonikeia'da genç kadın iskeleti bulundu

Stratonikeia'da genç kadın iskeleti bulundu

Stratonikeia antik kentindeki kazı çalışmalarında açılan bir mezardan bin 300 yıl önce öldüğü sanılan bir genç kadına ait iskelet çıkarıldı.

MUĞLA:  Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia antik kentinde bu yılki kazı sezonunda yürütülen çalışmalar sırasında, bin 300 yıllık bir iskelete rastlandı.

Kazı başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, gazetecilere yaptığı açıklamada,

kent içindeki Batı Cadde'de yürütülen kazı çalışmalarında, farklı katmanlarda Helenistik, Roma, genç Bizans, orta Bizans ve beylikler dönemine ait kalıntılara ulaştıklarını söyledi. Çalışmalar kapsamında mezarlık alanında da kazı yürüttüklerine değinen Söğüt, burada hem yetişkin bireylere hem de çocuklara ait mezarlar bulunduğunu kaydetti.

Söğüt, son olarak açtıkları bir mezarda 120 santimetre uzunluğunda bir iskelet bulduklarını belirterek, iskeletin yaklaşık bin 300 yıl önce ölmüş, genç bir kadına ait olduğunu düşündüklerini söyledi.

Mezarın bir Bizans yapısı olduğuna değinen Söğüt, iskeletin temizlik çalışmalarının ardından korumaya alınacağını bildirdi.

Antik kent içindeki kilise kalıntılarında, zeminin mermerden kesilmiş geometrik motiflerle kaplı olduğunu tespit ettiklerine de değinen Söğüt, "Kilisede Helenistik dönemden Türk dönemine kadar tüm zemin döşemeleri var. Burada hangi zemin döşemesinde durmak istiyorsanız orada durabilirsiniz. İster Helenistik, ister Roma, ister erken Bizans, ister orta Bizans, isterseniz de beylikler döneminde durabilirsiniz. Hepsini birebir koruyoruz." dedi.

AA Burak Alper Kuş


Benzer Haberler & Reklamlar