Semerkant'ın tarihi yapıları hayrete düşürüyor

Semerkant'ın tarihi yapıları hayrete düşürüyor

Özbekistan'ın tarihi Semerkant kentinde "Özbekistan'ın Kültürel Mirası – halklar ve ülkeler arasındaki diyaloğa yol" konulu uluslararası bilimsel kongre düzenledi.

Başkent Taşkent'te başlayan  Semerkant'ta devam eden kongre Registan Meydanı'nda bulunan tarihi Uluğ Bey Medresesi'nde gerçekleşti.

Özbekistan Elektron Kitle İletişim Araçları Ulusal Birliği tarafından Kalkınma Stratejisi Merkezi, Bilimler Akademisi, Güzel Sanatlar Akademisi, UNESCO ve Konrad Adenauer Vakfının Özbekistan'daki temsilcilikleri ile iş birliğinde organize edilen kongreye aralarında Türkiye, ABD ve İngiltere'nin de olduğu birçok ülkeden uzmanlar ve bilim insanları ile ülkede faaliyet gösteren yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Kongre kapsamında "Özbekistan'da el sanatları türleri ve ekolleri", "Doğu ile Batıyı bağlayan iplik - Büyük İpek Yolu", "Maveraünnehir'de kitap sanatı" başlıkları altında düzenlenen oturumlarda, ülkedeki nakış, halı dokuma, iplik, seramik sanatı, kitap ve hat sanatı gibi konularda sunumlar yapıldı.

Kongre kapsamında ayrıca "Özbekistan'ın Kültürel Mirası Dünya Koleksiyonlarında" adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Kitap projesinin yöneticisi Firdevs Abduhalikov, kitabın Özbekçe, İngilizce ve Rusça basıldığını ve ayrıca bu kitaplara dijital baskılarının da ilave edildiğini belirtti.,

Abduhalikov, söz konusu projenin dünyada 50'ye yakın müze ile iş birliğinde hazırlandığını kaydederek, bu çerçevede ayrıca 200'den fazla yerli ve yabancı bilim adamı ile iş birliği yaptıklarını vurguladı.

Kazakistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsünde görev yapan Karl Baypakov, oturumda yaptığı sunumda, Ortaçağ döneminde Semerkant'ın Doğu'nun kültürel merkezlerinden olduğunu ve bu çerçevede bölgede kültür ve sanatın, el sanatları ve hattatlığın geliştiğini ifade etti.

Baypakov, ayrıca nakış ve dokuma sanatı, seramik ve el sanatlarının Ortaçağ döneminden bu yana devam etmesinin önemine işaret etti.

Rus bilimadamı Andrey Zibkin de, dünyanın en büyük ve ünlü müzelerinde Özbekistan'ın geçmişi, milli gelenek ve değerleriyle ilgili çok sayıda tarihi eşyanın, kitap ve el yazılarının bulunduğunu belirterek, bu kongre ve tanıtımı yapılan kitabın hazırlanması sürecinde de buna çok defa tanık olduklarını dile getirdi.

Zibkin, Semerkant'ın her bir tarihi yapıtı ve burada sergilenen ender tarihi eşyaların insanı hayrete düşürdüğünü belirtti.

Londra Müzesi görevlisi Dr. Ladan Akbarniya da, Özbekistan topraklarında insanlık medeniyetine katkıda bulunan çok sayıda bilim adamı yetiştiğini hatırlatarak, ayrıca bu kongrenin büyük bilim ve devlet adamı Uluğ Bey'in kurduğu Uluğ Bey Medresesi'nde yapılmasından duyduğu heyecanı dile getirdi.

Kongre katılımcıları ayrıca Semerkant'ın tarihi Registan Meydanı'ndaki Uluğ Bey, Tillakari ve Şirdar medreselerini gezdi, ardından da dünyaca ünlü Semerkant kağıdının Ortaçağ dönemindeki tekniklere göre üretildiği tarihi Konigil Kağıthanesi'nde incelemelerde bulundu.


Benzer Haberler & Reklamlar