Savcı, Beykoz'da yüzlerce tarihi eserle yakalanan 4 kişinin 5'er yıl hapsini istedi

Savcı, Beykoz'da yüzlerce tarihi eserle yakalanan 4 kişinin 5'er yıl hapsini istedi

Beykoz'da geçen yıl yakalanan tarihi eserlerle ilgili incelemeyi tamamlayan İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü, Ayasofya Müze Müdürlüğü, Türk ve İslam Eserleri Müdürlüğü, Türbeler Müze Müdürlüğü, Galata Mevlevihane Müzesi, Hisarlar Müzesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Galata Müzesi Müdürlüğü'nde görevli bilirkişilerin raporuna göre kaçakçıların 5 yıl hapsi istendi. 2.101 eserden 243'ünün yurt içi ile yurt dışında alınması ve satılması yasak eserler olduğu belirtildi.

İstanbul'da tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla 4 sanık hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2 bin 101 tarihi eserin ele geçirildiği operasyonda yakalanan 4 sanığın beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca geçen yıl düzenlenen ve 2 bin 101 tarihi eserin ele geçirildiği operasyona ilişkin Kenan Tansel Y, Kazım Y, Kerim Y. ile Mehmet Fevzi Y. hakkındaki soruşturma tamamlanarak iddianame düzenlendi.

Ele geçirilen eserler için İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü, Ayasofya Müze Müdürlüğü, Türk ve İslam Eserleri Müdürlüğü, Türbeler Müze Müdürlüğü, Galata Mevlevihane Müzesi, Hisarlar Müzesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Galata Müzesi Müdürlüğü tarafından bilirkişi raporu hazırlandı.

Uzman raporunda, 2 bin 101 eserden 243'ünün yurt içi ile yurt dışında alınması ve satılması yasak eserler olduğu belirtildi.

Raporda, geriye kalan 1858'inin ise bulundurulması suç teşkil etmeyen eserlerden oluştuğu bilgisine yer verildi.

İddianamede savunmasına yer verilen sanıklardan Kenan Tansel Y, tarihi eser olup olmadığını bilmediğini iddia ettiği ürünleri dekor amacıyla iş yerinde bulundurduğunu öne sürdü.

İddianamede, fikir ve eylem birliği içerisinde hareket eden 4 sanığın "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık" suçundan ayrı ayrı 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar