Şanlıurfa'nın 'boncuklu' Taş Tepesi Sefertepe'de arkeoloji kazıları sürüyor

Şanlıurfa'nın 'boncuklu' Taş Tepesi Sefertepe'de arkeoloji kazıları sürüyor

Arkeologların Sefertepe'de ortaya çıkardığı ilk arkeolojik bulgular Göbeklitepe ve Karahantepe'dekiler ile benzerlik gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları Taştepeler projesi kapsamında Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki Sefertepe'de  Şanlıurfa Müzesi başkanlığında Viranşehir Kaymakamlığı destekleriyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan'ın bilimsel danışmanlığında geçen yıl başlayan arkeoloji kazıları devam ediyor.

20 kişilik ekiple sürdürülen kazılarda, bir yapı kompleksi içerisinde farklı teknolojilere ait çok sayıda buluntu ile karşılaşıldı.

Doç. Dr. Emre Güldoğan: Farklı teknik ve hammaddeden üretilmiş boncuklar bulundu

Sefertepe Kazıları Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Emre Güldoğan Sefertepe'nin Taştepeler projesinin en doğudaki noktası olduğuna dikkat çekerek, "Taştepelerin şöyle önemli bir özelliği var. İki yıl öncesine baktığınızda Göbeklitepe Türkiye'de ve dünyada tek olarak kabul edilen bir arkeolojik alandı. Bu projelerle birlikte özellikle bilimsel anlamda Urfa bölgesinde batısından doğusuna çok sayıda yerleşim yerinin Göbeklitepe ile kardeş veya çağdaş diyebileceğimiz ya da ilişkili olduğu alanlar. Bu alanları korumamız acısında ilişkili yerlerin ortaya çıkması özellikle neolitik dönemin tekrar yeniden tartışması açısından önemli bir basamak olarak görüyoruz." dedi.

Kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini aktaran Güldoğan, sözlerini şöyle sürdürdü : "Yaptığımız çalışmalarda çok tanımlı bir mimari ve buluntu topluluğuyla özellikle çanak çömleksiz neolitik B tabakasına tarihlenen ve Göbeklitepe'nin 2. tabakasıyla çağdaş bir arkeolojik dolgu ile karşılaştık. Çok sayıda farklı teknik ve hammaddeden üretilmiş kaliteli bir boncuk buluntu topluluğu bulundu. Kazılarda bir yapı kompleksi içerisinde farklı teknolojilere ait çok sayıda buluntu ile karşılaşıldı. Yontma taş, sürtme taş, kemik alet endüstrisi, arkeozoolojik kalıntılar bulundu. Sefertepe'de ortaya çıkarılan hayvan betimlemeleri, Göbeklitepe ve Karahantepe'deki hayvan betimlemeleri ile benzerlik gösteriyor. Tespit edilen yapı kompleksinin izlerinin kuzey-güney, doğu-batı doğrultusunda devamını görüyoruz. Özellikle bu projelerle birlikte özellikle Urfa'nın batısından doğusuna çok sayıda yerleşim yerinin bulunmuş olması ve bunların bazılarında kazılara başlanmış olması bu yerlerin Göbeklitepe ile ilişkisi üzerine önemli sonuçlar ortaya koyacaktır."

 Kaymakamı Önder Çengel: Sefertepe'nin en az Göbeklitepe kadar değerli olacağına inanıyorum

Viranşehir Kaymakamı Önder Çengel de Sefertepe'deki kazıların Viranşehir halkını heyecanlandırdığını ifade etti.

Sefertepe'nin Göbeklitepe kadar bölge turizmine katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Kaymakam Çengel, "Burada geçen yıl başlatılan çalışmalar devam ediyor. Çalışmalara destek veriyoruz. Bölgemizde bulunan en eski yapıların başında Göbeklitepe geliyor. Göbeklitepe'nin turizm potansiyelini belli, son yıllarda kentimize yaptığı katkı da ortada. Sefertepe'nin en az Göbeklitepe kadar değerli olacağına inanıyorum. Buna yürekten inanıyorum." dedi.

Sefertepe'nin kültür tarihine ışık olacağını vurgulayan Çengel, "Sefertepe'nin turizm yolu üzerinde olması bizim için en önemli. Bir turizm destinasyonu oluşturarak ilçemize 20 kilometre uzaktaki alanın turizm potansiyelini de önemli ölçüde etkileyeceğine inanıyorum. Bölgede yaptığımız kazı evi çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaların en yakın zamanda tamamlanmasını bekliyoruz. "diye konuştu.
 


Benzer Haberler & Reklamlar