Sadberk Hanım, Osmanlı çini ve seramiklerini sergiliyor

Sadberk Hanım, Osmanlı çini ve seramiklerini sergiliyor

Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu sergisi, 8 Mart - 25 Kasım 2018 tarihleri arasında Sadberk Hanım Müzesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

274 eserin yer aldığı sergi, 8 Mart-25 Kasım 2018 tarihleri arasında, Çarşamba günleri hariç her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Müze koleksiyonunda yer alan değişik form ve bezemeye sahip Kütahya üretimi çini ve seramiklerin ziyaretçilerle buluşacağı serginin küratörlüğü, aynı zamanda sergi kataloğunu da hazırlayan Hülya Bilgi ve İdil Zanbak Vermeersch tarafından yapıldı.

Sadberk Hanım Müzesi, “Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu” sergisinde, eski çağlardan günümüze kadar seramik üretimini kesintisiz olarak sürdüren ve Osmanlı döneminde İznik’ten sonra ikinci önemli çini üretim merkezi olan Kütahya’da üretilmiş çini ve seramik örneklerine yer veriliyor.

Kronolojik düzende üslup özelliklerine göre sergilenen “Sadberk Hanım Müzesi Kütahya Çini Ve Seramik Koleksiyonu”, Osmanlı döneminde Kütahya’da 18. ve 20. yüzyıllar arasında yapılan üretimin yansımasını gösteriyor.

Kütahya’daki çini ve seramik üretimlerinin gelişiminin hem sanatsal hem de zanaat olarak anlaşılmasına imkân tanıyan zenginlikte olan eserler aracılığıyla dönemin çini ve seramiklerinin desen ve form çeşitliliği, hamur ve sır kalitesindeki değişim takip edilebiliyor.

1979 yılında Kütahya merkezde yapılan altyapı çalışması sırasında çıkan seramik buluntuları Kütahya’da üretimin İznik ile paralel devam etmiş olduğunu gösteriyor. Kütahya’da erken Osmanlı döneminden itibaren yüzyıllar boyu direnerek ayakta kalmayı başarmış olan bu sanat dalı, her dönem farklı bir yaratıcılık ve üslupla karşımıza çıkıyor.

Kütahyalı ustaların eserleri, her daim halkın ihtiyacını karşılamaya devam etmiş, aynı zamanda çinileri ile önemli tarihi yapıların duvarlarını süslemiştir. 19. yüzyılda müzelerde ve özel koleksiyonlarda çoktan yerlerini almış olan Kütahya çini ve seramikleri, koleksiyon değeri bakımından bugün de önemini arttırarak sürdürmektedir.

***

***

***

***


Benzer Haberler & Reklamlar