Restorasyon tamamlanmış!

Restorasyon tamamlanmış!

Tarsus Mescidi, böyleyken, böyle oldu! Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarsus Mescidi'nin restorasyonun tamamlandığını sosyal medya hesabından duyurdu ama duyurduğuna bin pişman oldu! Tepkiler üzerine belediyeden açıklama yapıldı.

İstanbul, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarsus Mescidi'ndeki restorasyonun tamamlandığına dair sosyal medya hesabından tweet attı. Yapının eski ve yeni görüntülerini paylaşan Başkan Demir'e kullanıcılar tepki gösterdi. Binanın tarihi görüntüsünden uzaklaştığını söyleyen kullanıcılar yapının restorasyon yerine tahrip edildiğini iddia etti. Sosyal medya kullanıcılarının eleştirilerine ise Fatih Belediyesi'nin resmi twitter hesabından açıklama gönderildi.

CNNTürk.com'dan Can Doker'in haberine göre; "Fatih'te bulunan Tarsus Mescidi'nin restorasyonu tamamlandı" haberini  Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, sosyal medya hesabı üzerinden "Tarsus Mescidi restorasyonunu tamamladık" diyerek yapının eski ve yeni halini gösteren bir tweetle paylaştı.

Başkan Demir'in yaptığı paylaşımın ardından sosyal medya kullanıcıları tarafından yüzlerce eleştiri yapıldı. Yapılan eleştirilerde restorasyonun tarihi yapının dokusunu bozduğunu, ortaya çıkan görüntünün Tarsus Mescidi'nin orijinal haliyle alakalı olmadığı yorumları yapıldı.

Restorasyona tepki gösteren isimlerden biri de Prof. Deniz Ülke Arıboğan oldu. Prof Arıboğan, "Bir an için hesabınızın ele geçirildiğini düşündüm. Bu bir restorasyon değil, sanki tahrip eylemi olmuş. Keşke tekrar elden geçirseniz" sözleriyle Başkan Demir'e tepkisini dile getirdi.

Yapının daha önce taş duvardan oluştuğunu belirten sosyal medya kullanıcıları yaptıkları eleştirilerde binanın aslına uygun olarak restore edilmediğini, ortaya çıkan yapının tarihi mescidten çok günümüze uygun bir bina görüntüsünde olduğunu yazdı.

Eleştirilerin ardından açıklama yapıldı

Fatih Belediyesi'nin resmi hesabından ise restorasyonu eleştiren kullanıcılara "Tarsus Mescidi Restorasyonu Hakkında Açıklama" başlığı altında cevaplar gönderildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Mescidin hayata kazandırılması için 2009 yılında rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlatılmış ve Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Onaylı projeler doğrultusunda restorasyon çalışmalarına başlanmış ve 2012 yılında bitirilmiştir. Mescid zamanında taş duvar üzeri sıva olarak inşaa edilmiştir. Tamamen harap durumda olan ve zamanında bir mahalle mescidi olarak kullanılan yapının giriş cephesi ve sol duvarı tamamen yıkılmıştır..."

"Mescid genelinde yıkılmış ve strüktür olarak taşıyıcılığını yitirmiş olan beden duvarlarının onaylanmış malzeme ile güçlendirme ve arkasından horasan harcı ile sıvanarak restorasyon çalışmaları tamamlanmış, mescid üst çatı örtüsü yapılmıştır. Yıkılmış durumda olan mescid minaresi onaylı projeler doğrultusunda tamamlanmıştır."

Fatih Belediyesi restorasyonu eleştiren kullanıcılara cevap olarak Tarsus Mescidi'nin eski ve yeni halinin fotoğraflarını da gönderdi.

Belediye tarafından gönderilen yanıtlarda projenin detayları da yer aldı.

Tarsus Mescidi

Banisi Fatih devri alimlerinde Ali Fakih’tir. Hayrat kaydında Tarsuslu Mehmet Efendi zikredildiğinden ismi “Tarsus Mescidi” olarakta anılmıştır. Minare kalıntısı durmaktadır. Günümüze duvar ve minaresi kalıntı olarak ulaşmıştır.

Yapıya ulaşım Silivrikapı veya Mevlanakapı dan geçilerek çevredeki sokaklardan sağlanmaktadır.Cami dikdörtgen plan şemasında kaba yonu taştan yapılmıştır. Minare kaidesi, muntazam kesme taş, üç sıra tuğla ve derzle almaşık teknikte yapılmıştır.

Tamamen harap durumda olan mescidin giriş cephesindeki duvar tamamen yıkılmıştır. Diğer üç beden duvarında da yıkılmalar ve yer yer taş kopmaları, tahribatlar meydana gelmiştir.Üst örtüsü ahşap olan mescidin, kuzeybatı cephesinde yer alan harem giriş kapısı ve minarenin kaide kısmına kadar olan bölümü günümüze gelememiştir.

Mevlanakapı Mahallesi, 1412 ada 52 parselde yer almaktadır. Mescidin hayata kazandırılması için 2009 yılında rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlatılmış ve Koruma Kurulunca onaylanmıştır. Onaylı projeler doğrultusunda 2011 yılında restorasyon çalışmalarına başlanmış ve bitirilmiştir.

Yapılan restorasyon aslına uygun olmadığı gerekçesi ile yoğun eleştiri almış. Eleştiriler üzerine eski duvarların yıkılıp yeni bina yapıldığına dair açıklama yapılmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar