Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu vefat etti

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu vefat etti

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu dün gece vefat etti.

Nezih Başgelen'in kaleminden Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu;

Öğrencilik yılları, Çavuştepe-1968

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi’nin kurucusu, Urartu Arkeolojsi'nin büyük isimlerinden, değerli bilim insanı Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'nu geçirdiği amansız hastalık nedeniyle kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. 77 yaşındaki Çilingiroğlu, yaklaşık 2 yıldır kanser tedavisi görüyordu. Ailesine ve tüm arkeoloji camiamıza başsağlığı diliyoruz.. Ruhu şad olsun.

İzmir Damlacık'taki çalışma odasında-2008

1945 doğumlu Çilingiroğlu, 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Arkeoloji eğitimini tamamlamış, 1971-1976 yılları arasında devlet bursuyla gittiği İngiltere Manchester Üniversitesi'nde doktorasını yapmıştı. Türkiye'ye döndükten sonra ilk olarak Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde, 1980 yılından itibaren de Ege Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam etmişti. Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde iki dönem Dekanlık görevini de yürüten Çilingiroğlu, Ayanis (Van) ve Ulucak Höyük (İzmir) kazılarının başkanlığını yaptı. Uzmanlık alanları arasında Doğu Anadolu, İran, Transkafkasya ve tarihöncesi kültürleri ile Urartu Kralllığı yer almaktaydı. Amerika, Japonya, Avustralya, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya ve dünyanın başka birçok yerinde sayısız konferanslar vermiştir. Urartu Krallığı, tarihi, sanatı, dış politikası, savaşları, ekonomisi, inançları ile İzmir Ulucak Höyüğü ve Van Ayanis Kalesi hakkında 100'ü aşkın makalesi, 14'ü aşkın kitabı ve 8 adet editörlüğünü yaptığı kitabı bulunmaktadır.

Meslekdaşları ve öğrencilerinin kaleme aldıkları makaleleriyle 64. yaşünü için hazırlanan "Altan Çilingiroğlu’na Armağan" kitabı Yukarı Denizin Kıyısında Urartu Krallığı’na Adanmış Bir Hayat başlığı ile Arkeoloji ve Sanat Yayınlrı tarafından 2009’da yayınlanmıştır. 2003 yılında Arkeoloji bilimine katkılarından dolayı Aydın Doğan Vakfı ödülüne layık görülmüştür. 2012 yılında emekli olmuştur.

Charles Burney ile

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Doğu Anadolu’da gerçekleştirdiği Urartu Dönemi kazı ve araştırmalarıyla, 1984’ten itibaren düzenlediği “Anadolu Demir Çağları Sempozyumu”nun başarılı programlarıyla ve yayınlarıyla, Ege Üniversitesi’nde kurduğu Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı’nda çağdaş bir açılımla eğittiği öğrenciler ve bunlar arasından seçip yetiştirdiği dinamik öğretim üyesi kuşağıyla, Bölüm olarak Batı Anadolu’nun tarih öncesini aydınlatan öncü kazı çalışmalarıyla yurt içinde ve dışında yakından tanınan, seçkin bilim adamlarımızdan birisiydi.

Hattuşa-Yazılıkaya

Özellikle, 1989 yılında başladığı Van Gölü kıyısındaki Ayanis Kalesi kazılarını, kişisel ilişkileriyle, konu ile ilgili değişik ülkelerden uzmanların katılımlarını sağlayarak uluslararası bir projeye dönüştürmüş ve kurumlaştırabilmişti. Araştırma stratejisi ve sahadaki uygulamaları, kazı disiplini, istikrarlı ekip çalışması, çağdaş eğitim uygulamaları, üniversitedeki idari sorumlulukları, uluslararası akademik ilişkileri, bilimsel yayın sorumluluklarını yerine getirmesi açısından ortaya koydukları, ülkemiz arkeolojisinde onu farklı kılan örnek özellikleriydi.

Anadolu Demir Çağları Sempozyumu Van, Ayanis-2001

Yazı ve fotoğraflar: Nezih Başgelen

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu kimdir?

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar