Polonya'da 115 bin yıllık 'sindirilmiş' Neandertal kemikleri bulundu

Polonya'da 115 bin yıllık 'sindirilmiş' Neandertal kemikleri bulundu

Arkeologlar, Polonya'da şu ana kadar bilinen en eski insansı kalıntılarını bulduklarını açıkladılar. Antropologlar, küçük parmak kemiklerinden ibaret fosillerin iri bir kuş tarafından yenilmiş bir çocuğa ait olduğu tahmin ediliyor.

Polonya'nın Güneyinde Małopolska bölgesindeki Jaskinia Ciemna mağarasındaki arkeolojik kazılarda 115.000 yıllık olduğu tespit edilen kemik parçaları tespit edildi.  O yıllarda topraklarının büyük kısmının buzlarla kaplı olduğu olan Polonya'da bu kadar eski tarihli fosil bulunuması bilimadamlarını şaşırttı.

Daha önce de paleolitik döneme ait kalıntıların bulunduğu mağarada toprağın birkaç metre altında çıkarılan fosil parçacıkları hem çok küçük hem de çok kötü korunmuş durumda. Arkeologlar bir kuş tarafından sindirilmiş olduğunu tahmin ettiği kemiklerinin DNA analizinin mümkün olmadığını söylüyorlar.

Parmakları oluşturan falanj olarak adlandırılan küçük kemiklere ait parçaların bir çocuğa ait olduğu tahmin ediliyor. Gözenekli kemik yüzeyi, kemiklerin sahibinin büyük bir kuş tarafından yenildiğini ve kısmen sindirildiğini gösteriyor. Buz Çağı'na ait arkeolojik buluntularda ilk kez böyle bir vaka ile karşılaşıldığı belirtiliyor.

Poland in English'in haberine göre; Jagiellonian Üniversitesi ve Washington Üniversitesi antropologları, kemiklerin bir Neanderthal'e ait olduğuna kesin gözüyle bakıyor. Uzmanlar, kemiklerin bulunduğu katmanda Neandertallerin kullandığı tipik taş aletlerin varlığını ve 115 bin yıllık olmasını göz önüne alarak bu kanate varıyorlar.

115 bin yıl öncesine tarihlendiği ve Polonya topraklarında şu ana dek bulunan en eski insansı kalıntıları olduğu belirtilen kemiklerin daha önce bulunan Neandertal dişlerinden yaklaşık 60 bin yıl daha eski.  Polonya'daki daha önce bulunan Neandertal dişleri 42.000 ila 52.000 yıl önceki zaman dilimine tarihlendiriliyordu.

Fosillerle ilgili araştırma sonuçlarının yıl içinde Journal of Paleolithic Archaeology'de (Paleolitik Arkeoloji Dergisi) yayınlanması bekleniyor.

Jagiellonian Üniversitesi'nden profesör Paweł Valde-Nowak, "Modern insanın uzak akrabalarına ait kemik parçalarının Polonya toprak üzerinde ortaya çıkmasının şaşırtıcı ama sevindirici olduğunu belirtiyor ve "Polonya'da bulunan Neandertal kalıntısı, bir elin parmakları kadar. Yaklaşık 300.000 yıl önce kıtada ortaya çıkan  Neandertallerin kıtada bulunan en eski taş aletleri 200.000 yıllık. Kıtanın bu kısmının büyük kesimi o yıllarda buz tabakası ile kaplıydı. Avrupa Neandertallerin soyu yaklaşık 35.000 yıl önce tükendi. Son zamanlardaki bulgular bazılarının 10.000 yıl kadar daha hayatta kaldığını tahmin ettiriyor. Neanderthal'ın Polonya da dahil olmak üzere Avrupa kıtasının içinde ne zaman ve ne kadar yaşadığını tartışıyoruz. Ne yazık ki şu ana kadar kesin yargılarda bulunacak kanıtlar elde edemedik" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar