Paros

Paros nedir?

Paros: Ege Denizi’nin güneyinde Kiklad grubuna dahil ada.

Naksos’un batısında yer alır. Bölgedeki diğer Kiklad adaları gibi Paros da İlk Tunç Ça­ğında (MÖ 3000-2500) önemli bir merkezdi.

Adaya önce Arkadialılar, MÖ 10.yüzyılda da Ionlular yerleşti. Lelantin Savaşı ve sonrasındaki koloni kurma döneminde önemli yer tuttu.

Bu dönemde Paros;  Eretria ve Miletos ile ittifak yaparken komşusu ve rakibi Naksos ise Khalkis, Korinthos ve Samos ile işbirliği içindeydi.

Paroslular MÖ 7. yüzyılda Thasos Adası’nda ve Marmara Denizi’nin güneyindeki Parion’da koloniler kurdular. Kentin bu dö­nemdeki zenginliği, buralı olan şair Arkhilokhos’un dizelerine yansımıştır. MÖ 6. yüzyıldan sonra kendi sikkelerini bastı.

Salamis Deniz Savaşı sonrası Atina’lı komutan Miltiades’in saldırısına başarıyla karşı koyan kent daha son­ra Attika-Delos Deniz Birliğine (MÖ 478) ve İkinci Deniz Birliğine (MÖ 378) üye oldu.

Ödediği yüksek vergi zenginliğinin sürdüğünün kanıtıydı.

MÖ 385’te Syracusae tiranının yardımıyla Dalmaçya açıklarındaki Pharos Adası’nı kolonileştirdi.

Varlığını Geç Roma Dönemine dek koruyan Paros’ta çıka­rılan ve heykelcilikte kullanılan beyaz renkli, yarı saydam mermer antik çağ­da adanın başlıca gelir kaynağıydı.

Pek çok bölgeye ihraç ediliyordu ve pek çok önemli Yunan tapınağında kullanılmıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar