Palekanon Savaşı: Maltepe Savaşı

Palekanon Savaşı nedir, Palekanon Savaş ne zamandı, Palekanon neresi?

Pelekanon Savaşı (Maltepe Savaşı); Osmanlıların Kocaeli Yarımadasındaki fetihleri ve İznik'i kuşatmaları sebebiyle 10-11 Haziran 1329 tarihinde Bizans imparatoru III. Andronikos ile Osmanlı hükümdarı Orhan Bey arasında yapılan muharebedir.

Maltepe (Palekanon) Muharebesi İznik'in Osmanlıların eline geçmesini engellemek için gelen 3. Andronikos ile Orhan Gazi yönetimindeki Doğu Roma ve Osmanlı Devleti arasında yaşanmıştır.

Kuşatması uzun yıllardır süren İznik’in fethi için hazırlıklarını tamamlayan Orhan Gazi, 1329’da İznik surlarına dayandı. Bizans, İznik’i kaybetmesi durumunda, Osmanlı Ordususunun hedefinin İstanbul Boğazı olacağını bildiğinden İznik’i kaybetmemek için tüm imkanlarını seferber etti. Yaşlı imparator 2. Andronikos’un torunu 3. Andronikos'un ordusuyla yola çıktığını haber alan Orhan Gazi, kuşatmayı güvence altında tutacak sayıda askeri İznik hisarı önlerinde bırakıp yanında 5 Bin kadar askerle Bi,zans Ordusunu karşılamak üzere yola çıktı.

Andronikos, Florken’de (Gebze / Darıca yakınları) konuşlanıp savaş hazırlıklarına başladı.

Orhan Gazi, yanındaki 1000 kadar yaya kuvvetle Tavşancıl tepesine konuşlandı. 2 Bin kadar kuvveti ise gizleyerek kanat kuvvetleri haline getirdi. 300 kadar öncü atlı süvariyle ön hatta sürerek ok atışlarıyla Bizans ordusunu üzerine taarruz etmesi için kışkırtmaya başladı. Orhan Gazi’nin amacı yanındaki 1000 yaya kuvvetle zayıf bir görüntü oluşturmak ve Bizans ordusunu üzerine çekerek savunma savaşı yapmaktı. Ancak Andronikos ısrarla taarruza kalkmadı. 300 atlıdan oluşan öncü kuvvetler birkaç kez daha teşvik edici ok atışlarıyla ilerlese de Bizans ordusu harekete geçmeyince 1000 atlıdan oluşan yeni bir süvari koluyla daha sert ve etkili bir taarruza girişti. Ancak bu taarruz da başarıya ulaşamadı. Bizans ordusu savunma savaşı yapmaya karar vermişti ve taarruz etmeyecekti.

Orhan Gazi, bunun üzerine gizlediği kuvvetleri de açığa çıkartarak topyekûn taarruza kalktı. Andronikos da karşı taarruza kalktı. Böylelikle savaş meydan muharebesi haline dönüşmüş oldu. Muharebe yoğunlukla Bizans kuvvetlerinin taarruzları ve Osmanlı kuvvetlerinin savunmaya çekilmesi şeklinde tezahür etti.

Savaş Bizans ordusunun lehine dönmüştü ve Orhan gazi şiddetlenen taarruzları bertaraf etmeye çalışıyordu.

Ancak 3. Andronikos taarruzunda ağır biçimde yaralanınca Bizans ordusunda karmaşaya ve telaş başgösterdi. Durumu fark eden  Orhan Gazi, taarruz emri vererek, disiplini bozulan Bizans ordusunun moralini daha çok yıprattı ve İznik'in fethini sağlayacak galibiyeti imza attı.


Benzer Haberler & Reklamlar