Özbekistan’ın Şehrisebz şehri '2024 EİT Turizm Başkenti' ilan edildi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 4. Turizm Bakanları Toplantısı'nda Özbekistan’ın tarihi şehirlerinden Şehrisebz, "2024 EİT Turizm Başkenti" ilan edildi.

Özbekistan Turizm ve Kültürel Miras Bakanlığından yapılan açıklamada, geçen hafta çevrimiçi olarak düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üye ülkeler Turizm Bakanları 4. Toplantısında, ülkenin Kaşkaderya bölgesindeki Şehrisebz şehrinin 2024 yılında "EİT Turizm Başkenti" ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu karar alınırken iki bin yılı aşkın bir geçmişe sahip ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Şehrisebz şehrinin zengin tarihi, kültürel mirası, Büyük İpek Yolu üzerinde turizmin gelişmesinde oynadığı rol ile potansiyelinin dikkate alındığı aktarıldı.

Açıklamada, Şehrisebz'in "2024 EİT Turizm Başkenti" ilan edilmesinden dolayı şehirde ve Kaşkaderya bölgesinde turizm altyapısının iyileştirilmesi, ekoturizm, etnoturizm ve diğer alanlarda kapasitelerin artırılması, bölgenin somut olmayan mirasını tanıtan kültürel etkinlikler ve gençlik faaliyetlerinin yapılmasını öngören eylem planının hayata geçirileceği vurgulandı.

Timur İmparatorluğunun kurucucu Emir Timur'un doğduğu Şehrisebz, 2002'de kuruluşunun 2700. yılını kutlarken, aralarında Timur'un yaptırdığı tarihi binaların da olduğu Şehrisebz'in tarihi alanları, 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş, 2016'da da turistik altyapının aşırı geliştirilmesinden dolayı Tehlike altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmişti.

AA Bahtiyar Abdülkerimov

 


Benzer Haberler & Reklamlar