Norveç'te demir çağından kalma av siperleri bulundu

Norveç'te demir çağından kalma av siperleri bulundu

Arkeologlar Norveç dağlarında ren geyiği avından kalma avcı siperleri ve yaklaşık 200 yıldır unutulmuş bir dağ yolu keşfettiler.

Eğer bir ren geyiği avlayacaksanız, malzemeniz ok, yay ve mızrak ise avınıza mümkün olduğunca yaklaşmanız gerekir. Etkili bir av için atış yapmanız gereken ortalama mesafe 20 - 30 metre olmalı. Ancak avınız kulakları çok hassas ve en küçük seste veya harekette kaçacak bir hayvan ise bu çok zor. Eğer av sahanız Norveç'in Innlandet eyaletinin Skjåk kentindeki Sandgrovskaret dağları ise bu daha da zor.

Tüm bu zorluklara rağmen söz konusu bölgede bir zamanlar ava çıkan insanlar vardı ve zorlukları aşacak çözümler bulmaya çalışıyorlardı. 

Buz Sırları Projesi çerçevesinde görevli buzul arkeologları dağa trımandıklarında, avcıların arkasına saklanacakları yarım daire şeklinde kayalardan örülmüş yaklaşık 20 -30 santim yüksekliğinde duvarlarla karşılaştılar. Söz konusu duvarlar aslında birer avcı siperiydi. Arkeologlar bölgede yaklaşık 40 av siperinin varlığını keşfettiler.  Bölgedeki buzlar eridikçe, binlerce yıl buzun altına kalmış siperler birer birer ortaya çıkmıştı.

Buz Sırları Projesi ekip, Espen Finstad, James Barrett, Mathilde Arnli, Elling Utvik Wammer, Øystein Rønning Andersen ve Erlend Gjelsvik'ten oluşuyordu.

Buz Sırları Projesinin başkanı  Arkeolog Espen Finstad,  “Buz tabakaları, normal arkeolojik alanlar değildir. Buzul arkeolojisi, yüksek dağlarda ve ötesinde insan faaliyetlerine ilişkin anlayışımızı dönüştürme potansiyeline sahiptir.” dedi.Buz tabakaları, normal arkeolojik alanlar değildir. Buzul arkeolojisi, yüksek dağlarda ve ötesinde insan faaliyetlerine ilişkin anlayışımızı dönüştürme potansiyeline sahiptir. Burası büyük bir avlanma yeriydi ancak avcılar burada yaşamıyordu.  Dağ arazisi deniz seviyesinden ortalama 1800-1900 metre yükseklikte. Sıcak alanlarda yaşayan geyikler ve benzeri av hayvanları serinlemek ve sineklerden kurtulmak için buraları tercih ediyordu. Avcılar da muhtemelen vadide yaşıyor ve avlanmak için buralara tırmanmak zorunda kalıyorlardı. Taş Devrinde insanlar kamplarda ve köylerde yaşarlardı. Demir Çağı boyunca ise vadide büyük uzun evler inşa etmişlerdi.

Söz konusu siperlerin ne zaman kullanıldığına dair ipuçlarını ise siperlerde bulunan ok uçları ve korkutma çubukları  sağlıyor. Araştırmacılar 5 ok ucu ve bine yakın yaklaşık bir metre uzunluğunda ve ucuna bayrak takılarak toprağa dikildiği düşünülen korkutma çubukları buldular. 

Finstad, "Bulduğunuz ok uçlarından biri M.S. 550-600 yılları arasına tarihlenen Norveç'te sadece bir mezarda bulunan üslupta. Diğer iki ok ise şekillerine göre M.Ö. 800 yılına tarihlenmektedir. Buna göre avcılar bu alanı 3.000 ile 2.000 yıl öncesine denk gelen tarihlerde kullanıyorlardı. Yani en azından Demir Çağı ve Vikin Çağı insanlarının burada avlandığından eminiz" şeklinde konuştu. 

200 yıl önce unutulan bir dağ yolu keşfedildi

Araştırmacılar Sandgrovskaret'te aynı zamanda eski bir dağ yolu keşfettiler.  Yerel tarihi belgelere göre bu yol 19. yüzyıla kadar kullanılıyordu. Ancak arkeologlar dağ yolunun kullanımının ne kadar geriye gittiği konusunda bilgi elde edemediler. Yolun bazı yerlerinde küçük taş yığınlarından oluşan höyük benzeri yapılar vardı ama onlar da tarihlendirme konusuna şimdilik yardımcı olmuyordu. Finstad, "Bu höyüklere dayanarak yolun ne kadar eski olduğunu söylemek imkansız" dedi.

arkeolojisanat.com


Benzer Haberler & Reklamlar