Nilüfer'in 4 müzesi ziyaretçilerin ilgisine mazhar oluyor

Kültürel mirasa sahip çıkmak ve geleneği gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğuyla kente 4 müze kazandıran Nilüfer Belediyesi, müzelerin gördüğü ilgiden memnun. Nilüfer Fotoğraf Müzesi, Edebiyat Müzesi, Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi ve Mübadele Evi her ay binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Bursa'nın Nilüfer Belediyesi kente kazandırdığı 4 Müze ile kent kültürüne önemli katkı sunuyor. Gümüştepe Mahallesi’ndeki Nilüfer Fotoğraf Müzesi ve Edebiyat Müzesi, Odunluk Mahallesi’ndeki Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi ile Görükle’deki Mübadele Evi, her gün çok sayıda vatandaş tarafından ziyaret edilirken, çeşitli etkinliklerle de vatandaşları müze ortamında buluşturuyor. Müzeler pazartesi hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Nilüfer Belediyesi’nin vatandaşla buluşturduğu özel müze statüsüne sahip müzelerden üçü, Fotoğraf Müzesi, Edebiyat Müzesi ve Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi aynı zamanda Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) üyesi. Nilüfer’in müzeleri ayda ortalama 5 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

FOTOĞRAF MÜZESİ

Tarihi dokusuyla restore edilen Nilüfer Belediyesi Fotoğraf Müzesi, 2017 yılında Misi (Gümüştepe) Mahallesi’nde ziyarete açıldı. Yerli ve yabancı birçok fotoğrafçının durak yeri olan ve Bursa’da görsel birikimin bir kazanımı olarak açılan müzede; fotoğraf sanatının tarihten günümüze kadar geçirdiği aşamaların öyküsü, Türk fotoğrafı ve sanatçıları, Bursa’nın fotoğraf değerlerinin görsel ve işitsel anlatımı, körüklü fotoğraf makineleri, flashlar, negatifler sergileniyor. Belediye ayrıca, Misi’deki iki katlı bir Anadolu evini restore ederek Edebiyat Müzesi olarak 2018’de faaliyete geçirdi. Edebiyat tarihine yön veren yüzlerce ismin yazın değerlerini bünyesinde barındıran Müzenin giriş katı, belli periyodlarda düzenlenen temalı sergilere ve söyleşi, konferans, atölye gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

300’E YAKIN ENSTRÜMAN

Modern ve yenilikçi bir sergileme anlayışıyla 2021 yılında ziyarete açılan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’nde ise, dünyanın her köşesinden 300’e yakın müzik enstrümanı sergileniyor.

Müze, Nilüfer Belediyesi ve Sanlıkol ailesinin ortak çalışmalarıyla oluştu.

Bursa’da uzun yıllar kültür hayatına önemli katkılarda bulunan ve 2015 yılında hayat veda eden Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un enstrüman koleksiyonunun, 2016’da ailesi tarafından bağışlanmasıyla filizlenen müze hayali uzun çalışmalar sonucunda gerçekleşti.


GÖRÜKLE MÜBADELE EVİ

Tarihi dokusu korunarak restore edilen Görükle Mübadele Evi, Nilüfer Belediyesi ve Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından 2016 yılında ziyarete açıldı. Mübadele izlerinin en yoğun görüldüğü mahallede açılan Mübadele Evi’nde mübadil kültürü yaşatılıyor. Müzede dönemin yaşanmışlıkları, mübadillerin yanlarında getirdiği, evlerinde kullandıkları ev eşyaları, giyimleri, tarlalarında kullandığı kırsal aletler, Türkiye, Yunanistan arşivlerinden bağışlanan tarihi belge ve fotoğraflar, ziyaretçilerle paylaşılıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar