Narman Peri Bacaları da beton tehditi altında

Narman Peri Bacaları da beton tehditi altında

UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından da Jeopark adayı olarak kabul edilen 15 aday alandan biri olan Narman Kanyonu'ndaki Göndere Vadisi'nin girişine Narman Belediyesi iki katlı bir bina yapılmaya başladığını duyurdu.

Jeoloji Mühendisleri Odası Dipsiz Göl ve Salda Gölü'nde yapılan tahribatın bir benzerinin Narman Kanyonu’nda da yaşandığını açıkladı.

Evrensel.com’den Özer Akdemir’in haberine göre; UNESCO’ya jeopark olarak önerilen Erzurum’un Narman ilçesindeki kırmızı peribacalarının bulunduğu vadinin girişine Narman Belediyesi tarafından iki katlı turistik tesis yapılıyor.

“Bir dünya mirası”

Narman Kanyonu, içerdiği jeolojik oluşumlar ve kendine has ekosistemi nedeniyle bir dünya mirası olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 2.5-3 milyon yıllık bir jeolojik geçmişi olan Narman Kanyonu’ndaki jeolojik oluşumların aşınmasıyla meydan gelmiş kırmızı renkli peribacalarının dünya üzerinde sadece birkaç noktada bulunduğu dile getiriliyor.

Kanyon bu özellikleri ile UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından da ülkemizde jeopark adayı olarak kabul edilen 15 aday alandan birisi. Jeoloji laboratuvarı ve eşsiz bir doğal anıt olarak nitelenen Narman Kanyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından da “korunması gereken alan” statüsünde. Ayrıca aralık 2019’da yayımlanan Resmî Gazete’de bölgedeki “nitelikli doğa koruma alanı”na ait sınırlar yeniden belirlenmişti.

“Vadinin yok edilmesi kabul edilemez”

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) tarafından yapılan açıklamada Dipsiz Göl ve Salda Göl’ünde yapılan tahribatın bir benzerinin Narman Kanyonu’nda da yaşandığına dikkat çekildi. JMO Narman Belediyesi’nin inşaat yapılacak onca yer dururken alanın önemli sekiz vadisinden biri ve en önemlisi olan Göndere Vadisi’nin girişine iki katlı bir bina yapmaya başladığını aktardı. JMO açıklamasında şöyle denildi; “Dünyada ender görülen, bir kez yok edildiğinde bir daha yerine konulması imkânsız nitelikteki doğal varlıkların koruma alanlarının içerisine, alanın doğal yapısıyla uyumlu olmayan beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmaması gerekirken, betonarme bir binanın yapılması ve vadinin yok edilmesi kabul edilemez.”

“Bir çirkinlik abidesi”

Yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışmalarda Narman Kanyonu’nun dünya ölçeğinde jeopark olabilecek niteliklere sahip olduğunun altının çizildiği açıklamada, “Bilimsel ve teknik çalışmalar görmezden gelinerek, böyle bir noktaya yapılacak beton bir bina, hem muhteşem bir peyzaja sahip vadinin görünümüne büyük bir zarar verecek, hem de kanyonun UNESCO dünya doğal miras alanı içerisine alınmasına da engel olacaktır. UNESCO kriterlerine göre bir jeoparkta olması gereken özellikleri taşıyan Narman Kanyonu, ne yazık ki Göndere Vadisi içinde yapılmaya başlanan bu çirkinlik abidesi ile bu şansını tamamen kaybedecektir. UNESCO’nun en çok önem verdiği kriterlerden biri olan “Doğa Korumaya Hizmet Ediyor Olma” şartı da bu binayla birlikte ortadan kaldırılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Dipsiz Göl ve Salda Gölü'nün kaderini yaşamasın

Dipsiz Göl ve Salda Gölü’nün başına gelenlerin Narman Kanyonu’nun da başına gelmemesi için Erzurum Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve davet ettiklerini açıklayan JMO açıklamasında, “İçerdiği çok sayıdaki jeosit niteliğinde doğal varlıkların yok edilmesinin engellenmesi amacıyla, sorumlular hakkında gerekli işlemlerin tesis edilmesini bekliyoruz” denildi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar