Mykenai

Mykenai neresidir?

Mykenai: Yunanistan’da Peloponnessos Yarımadası’nda, Korinthos ile Argos arasındaki antik kent.

İlk kez Neolitik Dönemde iskan edildi. Kentin en parlak dönemi MÖ 1500’lerde başlamıştır.

Knossos’un güçten düşmesinden sonra Mykenai halkı Akhalar Ege Denizi ve çevresinde güçlü bir konuma geldiler.

Hitit Krallığı ile de ilişkiye girdikleri bu parlak dönemin MÖ 1100’lerde kuzeyden gelen Dor kavimlerinin akınlarıyla sona erdiği sanılmaktadır.

Kentin zenginliği Iliada’ya şöyle yansır: “Gürledi Athena’yla Hera, gümbür gümbür / selamladılar bol altınlı Mykene kralını.”

Ayrıca tanrıça Hera’nın en sevdiği üç kent arasında yer alır.

MÖ 1100’lerde bir köy ölçeğine dek küçülmüş olan kentte Karanlık Çağ (MÖ 1100-800) boyunca iskan görülmez. MÖ 600’lerde ise yeniden refaha kavuşmuş bir durumdadır. Fakat bu dönemde siyasi olarak Argos’a bağımlı idi.

MÖ 480’de Thermopylai ve MÖ 479’da Plataia çarpışmalarında yer aldı. Komşusu Argos, Mykenai akropolisini MÖ yaklaşık 468’da tahrip etti, MÖ 300’lerden sonra ise kenti kendine bağladı.

MS 3. yüzyıla dek varlığını koruyan Mykenai, Troia’yı ele geçiren Akhaia kralı Agamemnon’un başkenti olması, Hagios Elias ve Zara Dağları arasında yer alan doğal akropolisi ve adını kentin efsanevi kurucusu Perseus’tan alan Perseia Pınarı’yla dikkat çekici bir yerleşimdir.

Heinrich Schliemann 1870’lerde kentte yaptığı kazılarda önemli buluntulara ulaşmıştır (örneğin Agamemnon’a ait olduğu söylenen altın kaplama maske ve aslanlı kapı).

Mykenai 1999’da UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar