Mevlânâ Yolu fotoğraf sergisi FMV Galeri Işık'ta

Fotoğraf sanatçısı Özcan Yüksek'in Belh'ten Konya'ya Mevlânâ Yolu adlı fotoğraf sergisi 2-13 Mayıs 2018 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta sergileniyor.

Belh'ten Konya'ya Mevlânâ Yolu sergisi, fotoğrafçının gerçekleştirdiği Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin 800. Doğum Yılı’na adanmış büyük seferi karelerle anlatıyor.

Fotoğraf sanatçısı ve yazar Özcan Yüksek'in Uluslararası Mevlânâ Vakfı önerisi ile 2007 senesinde kutlanan Mevlânâ 'nın 800. Doğum Yılı için Belh'ten Konya'ya göç yolunu takip ederek çektiği fotograflardan oluşan sergisi sanatseverlerle FMV Galeri Işık’ta buluşacak.

Özcan Yüksek, Mevlânâ’nın henüz küçükken babası Bâhâeddin Veled, ailesi ve kalabalık kafileyle Belh’ten başlattığı, çöller, nehirler, sınırlar aşarak geldiği Anadolu’da çeşitli yerlerde durakladıktan sonra Konya’da sonlandırdığı büyük göçün izinden gitti ve tarihi seferin bugününü fotoğrafladı.

Yüksek’in zaman zaman tek başına, kimi zaman da bir arkadaşıyla gerçekleştirdiği bu tarihi yolculuk, yol üzerinde toplam dört ay olmak üzere bir yıldan fazla sürdü. Araştırmacı, bir mecburiyet olmadığı sürece, tarihi yolculuğun gerçekleştiği antik yolları izledi; bir kervanın her 33 kilometrede bir konakladığı veya durakladığı kervansaraylardan veya kalelerden kalan izler aradı. Savaş nedeniyle giremediği ülkeler dışında Özcan Yüksek, Afganistan, İran, Suriye ve Anadolu’daki göç yolunda ilerledi. Yüksek’in bu yolculuğunu yansıttığı, Sessizce Dön adlı fotoğrafsız, Mevlânâ Yolu adlı fotoğraflı iki kitabı da bulunmaktadır.

1963 yılında Kaçkar’ın eteklerinde doğan Özcan Yüksek, İstanbul’da büyüdü ve Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek, yazarlık ve fotoğrafçılık dışında dergilerde yayın yönetmenliği yapmaktadır.


Benzer Haberler & Reklamlar