Mehmet Gönen: Basmane'nin tarihi ahşap yapıları korunmalı

Atatürk'ün kaldığı Emniyet Oteli, İstiklal Oteli, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın doğduğu Uşakizade Köşkü, Halit Ziya Uşaklıgil'in yaşadığı ev ile Tevfik Paşa Konağı gibi tarihi binaların çoğu bugün kullanılamaz halde.

İzmir'in tarihi Basmane semtinin kültür mirasının korunması ve tanıtılması amacıyla bu yıl beşincisi düzenlenen "Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri" kapsamında, "Basmane İzmir'in Misafirhanesidir" konulu panel düzenlendi.

Basmane Garı yolcu salonundaki panelde konuşan İzmir Otel, Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, tarihi değeri olan binaların korunmasının önemine değindi.

- Çok sayıda konak kötü durumda

Gönen, Basmane bölgesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir'e geldiğinde kaldığı bilinen Emniyet Oteli, İstiklal Oteli'nin yanı sıra, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın doğduğu ve uzun süre konakladığı Uşakizade Köşkü, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Halit Ziya Uşaklıgil'in yaşadığı ev ile Tevfik Paşa Konağı gibi 200 yılı aşkın çok sayıda tarihi bina bulunduğunu anımsattı.

Bu binaların çoğunun bugün kullanılamaz halde olmasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Gönen, binaların, sahiplerinin miras nedeniyle çoğalması, yurt dışında olmaları gibi nedenlerle ilgisiz kaldığını bu nedenle yok olma tehlikesi yaşadığını söyledi.

- Ahşap çatıları sahipleri onarsın

Tarihi niteliği olan ev ve konakların gelecek kuşaklara aktarılması için çözüm önerilerinde bulunan Gönen şöyle konuştu:

"Tarihi niteliği olan ev ve konakların çatıları ve cumbaları ahşap olduğu için binaların deformasyonu da buralardan başlıyor. Çatısı göçen bir binanın kapısı penceresi bozuluyor, duvarları çatlıyor, içinin sıvası, işlemeleri bozuluyor ve maalesef kaçınılmaz son geliyor ve yıkım gerçekleşiyor. Biz içimizi sızlatan bu yok olmanın önüne geçmek için çözüm önerisi sunmak istiyoruz. Tarihi niteliği olan ev ve konakların korunması için ahşap çatılarının onarımı çıkarılacak bir kanunla sahiplerine şart koşulsun. Bu şekilde bir mecburiyet sağlanırsa tarihi binalar gelecek nesillere aktarılır"


Benzer Haberler & Reklamlar