Mardin Uçurtma Festivalinde gökyüzü rengarenk oldu

Mardin Uçurtma Festivalinde gökyüzü rengarenk oldu

3 boyutlu ve geleneksel uçurtmalar Mardin semalarını coştururken, uçurtma uçuranların coşkusu da görülmeye değerdi

Taşların dantel gibi işlendiği kentte Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Müzesince bu yıl ikincisi düzenlenen festival kortej yürüyüşü ile başladı.

Sabancı Müzesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar süren, Mardin’in simgelerinin de yer aldığı yürüyüşte tahta bacaklar, palyaçolar, tarihi kostümler, rahvan atları, davul, zurna ve arbane ekipleri renkli görüntüler oluşturdu.

Festival kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen konserin ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen ziyaretçiler uçurtmalarını, Mardin’in tarihi evlerinden uçurdu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Daha bir sene öncesine kadar bu sokakta, bu birinci caddede kimse yoktu ve hep beraber, 'Mardinli sabrediyor. Mardinlilerle beraber bu şehri huzur şehri haline getireceğiz.' demiştik. Şimdi Allah bunu nasip etti, artık otellerimizde yer yok. Gördüğünüz gibi caddede yürüyecek yer yok. Hepimizin yüzü gülüyor, inşallah hep böyle devam edecek. Şu an hem Türkiye'nin dört bir yanından hem de dünyanın değişik ülkelerinden uçurtmaseverler, uçurtmacılar ilimize geliyorlar."

Etkinliklerin süreceğini müjdeleyen Yaman, mayısın bu etkinliklerin zirve yaptığı bir ay olacağını aktardı.

"Artık Mardin bir sanat ve kültür şehri olarak anılıyor ve bundan sonra da böyle olacak." diyen Yaman, kentin masal şehir olduğunu, bu huzurun vatandaşların sayesinde devam edeceğini vurguladı.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan da bu yıl ikincisi düzenlenen festivale binlerce çocuğun katıldığını belirtti.

Uçurtmaların Mardin'e çok yakıştığını ve güzel bir renk kattığını ifade eden Erdoğan, "Mardin'de uçurtma uçurmaya devam edeceğiz. 5 binin üzerinde çocuk kendi uçurtmasını yaptı ve bilenler bilmeyenlere öğretecek. Festivalimiz 4 gün devam edecek." diye konuştu.

Programın sonunda vatandaşların dilek feneri uçurması renkli görüntüler oluşturdu.

Mardin'de düzenlenen Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali'nde bir araya gelen yerli ve yabancı çok sayıda kişi, aralarında 3 boyutluların da bulunduğu uçurtmaları uçurdu.

15 ülkeden yüzlerce uçurtmacı aileleriyle katıldı.

Valilik, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Müzesince merkez Artuklu ilçesi Diyarbakır karayolundaki alanda düzenlenen festivale, 15 ülkeden yüzlerce uçurtmacı aileleriyle katıldı.

Festivalde, 3 boyutlu ve geleneksel uçurtmaların aynı anda gökyüzünü uçurtulması güzel görüntüler oluşturdu.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine, festivalin ikinci gününde binlerce uçurtmanın gökyüzünü renklendirdiğini söyledi.

Mardin'e çok yakıştı.

Festivalin Mardin'e renk kattığını aktaran Erdoğan, şöyle dedi:

"Rüzgar güzel, hava güzel. Binlerce uçurtma gökyüzünde uçuyor. Farklı ülkeler kendi geleneksel uçurtmalarını da burada uçuyor. Gökyüzü çok güzel renklendi. Bir karnaval şeklinde geçiyor. Mardin'e çok yakıştı. Festivalimiz 2 gün daha devam edecek."

3 boyutlu dev mavi balina uçurtması

Festival için yurt dışından gelen Ron ve Baew Spaulding çifti de 3 boyutlu dev mavi balina uçurtması uçurdu.

Ron Spaulding, "Eşimle, uçurtma çiftiyiz. Burada olmaktan çok mutluyuz. Mardin'de insanlar, çocuk genç, yaşlı, kadın, erkek hep birlikte uçurtma uçuruyorlar. Lütfen bunu her yıl yapın ki bütün bu kültürü bir araya getsin." diye konuştu.
 

Halil İbrahim Sincar - AA
 


Benzer Haberler & Reklamlar