Malezya'da 5000 yıllık iskelet sevinci

Malezya'da 5000 yıllık iskelet sevinci

Uzun yıllardır sistemli arkeolojik kazılarda insan kalıntısı bulunamayan Malezya'nın Guar Kepah Neolitik alanı yakınlarındaki yol çalışması sırasında tesadüfen iskelet parçaları bulundu..

Malezya'nın ada eyaletlerinden Penang'ın Kepala Batas şehrinde bulunan Guar Kepah Neolitik alanı yakınlarındaki bir yol inşaatı çalışması sırasında en az 5,000 yıllık olduğu düşünülen insan iskeleti kalıntısı bulundu. Buluntu, 1860 yılında 37 iskelet bulunan neolitik alanda yaklaşık 250 yıl sonra bulunan ilk iskelet olmasından dolayı büyük sevinç doğurdu. 

Sains Malaysia Ünivertsitesi (USM) Küresel Arkeolojik Araştırma Merkezi direktörü Prof. Datuk Dr. Mokhtar Saidin, Bayındırlık Bakanlığı (PWD) kazıcı araçlarının, galeri inşa etmek için yolu açmak amacıyla yıkılan bir evin zemininin altında 70 santimetre derinlikte; bir insana ait kafatası, femur kemiğini ve kaburga kafesi bulduklarını söyledi.

Prof. Datuk Dr. Mokhtar Saidin,"Bu sadece bizim için değil, Malezya devleti ve ulusu için de önemli bir keşif. Keşif sonrasında kazma çalışmaları derhal durduruldu ve arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı. İskelet üzerinde bilimsel çalışma yapılmadı. Ancak yaklaşık 5.000 yaşında olduğunu tahmin ediyoruz. Araştırmaları tamamladıktan sonra tarih öncesi insanların nasıl yaşadıkları, ne yediği ve gömme biçimleri gibi daha ayrıntılı bilgiler, paylaşacağız

Prof. Saidin;  alanda muhtemelen üç iskelet bulabileceğine inanıyor; ancak mevcut bulguları bile kazıp çıkarmanın dahi en az iki hafta süreceğini belirtiyor.

USM Global Arkeoloji Araştırma Merkezi, tarih öncesi kabukların, çanak çömlek parçacıklarının, kalıntı kalıntılarının ve Neolitik Çağ'dan kalma yiyecek kalıntılarının bulunduğu, Guar Kepah Neolitik alanında,  kazı çalışmaları ve araştırma çalışmalarını 2010 yılında başlatmıştı. Ülkenin en eski Taş Çağı bölgesi olan Guar Kepah, beş bin yıldan daha eskiye tarihlenen bulgulara ve höyükleri içeriyor.

F. David Bulbeck'in "Perak Man ve Malezya'nın Prehistorik İskeletleri" başlıklı kitabına göre, Britanya sömürge subayı G.W Earl, 1860 yılında deniz kabuklarını ilk keşfettiğinde yapılan kazılarda 37 iskelet bulundu. İskeletleri M.Ö. 3.000-4.000 yıllaalrı arasına tarihlendirildi. Sitenin, Malezya'da denize yakın yaşayan tarih öncesi insanlar tarafından yapılan ilk denizcilik faaliyetlerinin kanıtı olduğu tahmin ediliyor.

Alanda il keşfedilen 37 iskeletten başka insan kalıntısı bulunamamıştı. Bulunan iskeletler ise
Hollanda'nın Leiden kentindeki National Natuurhistorisch Müzesi'ne götürülmüştü.

Malezya, Hollanda'dan iskeletlerin iadesi için diplomatik çalışmalar başlattı.


Benzer Haberler & Reklamlar