Lyrboton Kome Antik Kenti gün yüzüne çıkarılacak

Lyrboton Kome Antik Kenti gün yüzüne çıkarılacak

Antalya'da bulunan 2 bin yıllık antik kentin turizme kazandırılması ve bölgenin yaşayan bir arkeoparka dönüştürülmesi için kazı çalışmalarına başlandı

ANTALYA: Antalya'nın Kepez ilçesindeki 2 bin yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti'nin turizme kazandırılması ve antik kentin yaşayan bir arkeoparka dönüştürülmesi için kazı çalışması başlatıldı.

Kepez Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kepez Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesinin de desteğiyle Varsak bölgesinde kayalıklar üzerinde yükselen Lyrboton Kome Antik Kenti'nde kazıya başlandı.

İlçenin turizmden pay almasını sağlamak, bölgenin kullanılarak defineci yağmacılardan kurtarılması ve cazibe merkezi olması amacıyla antik kentte düzenlenen törene, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de katıldı.
Antik kentte bir taraftan kazılar yapılırken, bir yandan da konservasyon, konsolidasyon ve kısmen de restorasyonun da gerçekleştirileceği vurgulandı. İlk aşamada ortaya çıkarılacak merkezi kalıntıların arasından geçen ana yerleşim aksı üzerindeki gezi yolu düzenlenerek, gelecek yıl içerisinde ziyarete açılacak.
İkinci etapta ise kazı, onarım ve sağlamlaştırma çalışmaları gerçekleştirilecek. Proje tamamlandığında, restore edilmiş Arete Kulesi, zeytinyağı işlikleri, konutlar, kiliseler, hamam, sarnıçlar, mezarlar, floral ve jeolojik zenginlikte doğa ve tarih parkı halka ve turizme kazandırılacak.

Başkan Tütüncü, bölgedeki 2 bin yıllık tarihi kalıntıların varlığını birçok Antalyalı'nın bilmediğini dile getirerek, antik kenti yeniden ayağa kaldıracaklarını ifade etti.

Medeniyet tarihçilerinin, arkeologların, kendilerine burayı kuran insanların çok ileri bir anlayışa sahip olduğunu anlattığını aktaran Tütüncü, "Biz de buradaki çok eski bilgeliği ortaya çıkaralım, Anadolu topraklarındaki bu değeri gün yüzüne çıkaralım istedik." ifadesini kullandı.

Bazı fırsatların değerlendirilmesiyle şehirlere yeni vizyonlar katılacağını bildiren Tütüncü, antik kentin ziyarete açılmasıyla sahiplenileceğini ve böylece defineci yağmacılardan kurtarılacağını vurguladı.

Öte yandan törene, Lyrboton Kome Kazısı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazıyı gerçekleştirecek Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürü Melike Gül ve kamu kurum müdürleri katıldı.

AA Ayşe Yıldız

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar