Kolezyum'un restorasyonunun ilk aşaması tamamlandı

Kolezyum'un restorasyonunun ilk aşaması tamamlandı

İtalya'nın başkenti Roma'nın simgesi olan Kolezyum'un dış yüzeyinde yaklaşık 3 yıldır devam eden şimdiye kadarki en geniş restorasyonun ilk aşamasının sona ermesiyle tarihi yapı, eski parlak heybetli günlerine geri döndü.

ROMA:  Milattan sonra 72 ile 80 yılları arasında inşa edilen, uzun yıllar Roma İmparatorlarının ve Romalıların büyük eğlencelerine ev sahipliği yapan, günümüzde Roma kentinin simgesi haline gelerek yılda 5 ile 6 milyon turist tarafından ziyaret edilen tarihi arena Kolezyum'da üç aşamalı restorasyon planının ilk aşaması tamamlandı. 

Asıl adı Flavianus Amfitiyatrosu olan ve yıllara meydan okuyan tarihi arena için 2011 yılında dile getirilen restorasyon çabaları, 2013 yılında Floransalı işadamı Diego Dalle Valle'nin sahibi olduğu ünlü ayakkabı firması Tod's 25 milyon avroluk sponsorluğuyla hayata geçerken, bugün bu kapsamlı tadilat çalışmalarında ilk sonuca ulaşıldı.

Kolezyum'da İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Kültür Bakanı Dario Franceschini, Tod's markasının sahibi Diego Dalle Valle ile öteki ilgililerin katılımıyla restorasyonda ilk bölümün sona ermesine yönelik basın toplantısı düzenlendi.

Başbakan Renzi, Kolezyum'un restorasyonuna sponsor olan Dalle Valle'yı teşekkür ederek, onlar sayesinde şu anda dünyaya, İtalya'nın güzelliklerinden birinin değerleriyle birlikte toplumun hizmetine konması açısından büyük bir işaret verildiğini söyledi.

"Bugün, büyük projelerin gerçeğe dönüştürülebileceğinin mümkün olup olmadığını soranlar için büyük zafer günüdür." diyen Renzi, Diego Dalle Valle’nin büyük cesaretle bu işin üzerine gittiğini ve kendilerine büyük gurur yaşattığını belirtti.

Renzi, İtalyan kültürel mirasıyla ilgili polemik yaratmamak gerektiğini ifade ederek, "Yeterli para olmadığına yönelik yakınma şikayet etme zamanı geçti. Hem kamu hem özel sektör kaynağı mevcut ama inanmaya ihtiyaç var." dedi.
İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini de "Roma için Kolezyum için İtalya için güzel bir gün. Kolezyum'un restorasyonu bütün dünyayı ilgilendiriyor" diye konuştu.

Birtakım engellemelere rağmen bugün özel fonlarla dış cephenin temizliğini ve yenilenmesini kapsayan restorasyonu tamamladıklarını anlatan bakan, tarihi arenadaki tüm restorasyon çalışmalarını 2018'de tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Restorasyona tek başına sponsor olan Diego Dalle Valle de "Bu İtalya için çok güzel bir şey. Güzel bir işaret. İtalyan olmakla gurur duyuyorum. Ülkemiz için daha fazla şey yapmamız gerekir." dedi.
 

Yabancı basına özel tur

Kolezyum'daki dış cepheyi kapsayan restorasyonun ilk bölümünün bitmesi sebebiyle Yabancı Gazeteciler Birliği üyesi basın mensuplarına önceki gün özel bir tur yapılarak çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Yetkililer, dış yüzeyi ilgilendiren restorasyona şu ana kadar 10 milyon avroluk bir harcama yapıldığını, Kolezyum'daki turist yoğunluğunu daha iyi idare edebilecek servis alanlarının oluşturulmasını kapsayan ikinci kısmın 5 milyon avro, tarihi arenanın iç kısmındaki restorasyon da yine 10 milyon avroyu bulacağını belirtti.
İtalya'nın en çok ziyaret edilen tarihi yapısında sponsorluk işlerini denetleyen Kültür Bakanlığı mimarlarından Pia Petrangeli de yabancı gazetecilere verdiği bilgide, dış cephenin restorasyonunda 30-40 kişilik bir ekibin 2,5 yıl süreyle 13-14 bin metrekarelik alanda görev yaptığını söyledi.

Petrangeli, en çok ziyaret edilen yapılardan biri olmasıyla Kolezyum'un ön yüzünün tamamının değil de kısım kısım kapatılarak, yağmur suyu ve araçlardan çıkan egzozların yapışmasıyla oluşan pisliklerden temizlendiğini aktardı.

Bakanlık yetkilisi, tarihi arenanın yapısının sağlam olduğunu vurgulayarak, çok yakınından geçen metro B hattı ile şu anda yapılmakta olan C hattının Kolezyum için risk yaratmadığını ifade etti.

Pia Petrangeli, Kolezyum için en önemli risklerden birinin yer altı suları ve sağanak yağışlarla oluşabilecek su baskınları olduğunun altını çizerek, böyle bir durumla karşı karşıya kalınması halinde suyu en hızlı şekilde tasfiye edecek plan üzerinde çalıştıklarını anlattı.

AA Barış Seçkin 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar