Kocaeli Arkeoloji Müzesi yenilenerek, yeniden ziyarete açıldı

Kocaeli Arkeoloji Müzesi yenilenerek, yeniden ziyarete açıldı

Bilgi panolarının eksik, aydınlatmalarının yetersiz oluşu ve eskiyen müze vitrinleri nedeniyle geçen yıl 24 Aralık tarihinde bakım onarım çalışmaları için geçici süreliğine ziyarette kapatılan Kocaeli Arkeoloji Müzesi, bakım ve onarım çalışmaları tamamlanarak tekrardan ziyarete açıldı. Müze depolarından bulunan ve hiç sergiye çıkmayan 28 eser ilk defa ziyaretçilerle buluştu.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kocaeli Arkeoloji Müzesine bağlı Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2006’da yılında hizmete açılmıştı. 2021 yılında Müzede yar alan Etnografya bölümü Atatürk Redif ve Etnografya Müzesine taşınmasıyla, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin adı Kocaeli Arkeoloji Müzesi olarak değiştirilmişti. Geçen zaman içinde bilgi panolarının eksik oluşu, aydınlatmalarının yetersiz oluşu ve eskiyen müze vitrinleri nedeniyle Arkeoloji Müzesi 24.12.2022 tarihinde bakım onarım çalışmaları için geçici süreliğine ziyarette kapatılmıştı.


18.04.2023 tarihinde bakım ve onarım çalışmaları tamamlanan Arkeoloji Müzesi tekrardan ziyarete açıldı.

Açılmasının ardından müze depolarından bulunan ve hiç sergiye çıkmayan 28 eser ilk defa ziyaretçilerle buluştu. Farklı temalar oluşturularak ziyaretçilerin dikkatini çekçek yeni sergileme alanları oluşturuldu. Bu alanlardan bir kaçına değinecek olursak özellikle “Anadolu Kadını” temalı sergileme alanında; “Anadolu’da kadın tüm yaratıcılığı, üretkenliği ve mücadelesiyle bütün uygarlıklara damga vurmuştur. Karşımıza bazen yaratıcı ve koruyucu gücüyle bir tanrıça, bazen bir şefkatli bir yurttaş, bazen ülkesine egemen bir yönetici, öğretmen, yazar, iş kadını, sanatçı ve her zaman aileyi yönlendirici bir anne olmuştur. Çağlar boyunca farklı bir kimlikle ifade edilen Anadolulu kadınının tüm izlerini müzemizdeki eserde görebilirsiniz” başlığında roma dönemine ait kadın takıları dikkat çekmektedir.

Tüm eserlere ait bilgilendirme çalışmaları tamamlanırken, Bronz eserler, sikke ve takılara ait eserde farklı bir sergileme türü seçildiği görülmektedir.

Ayrıca Bthinya Günlükleri adı altında iki ayda bir farklı eserin sergileneceği sergileme alanı ve Müze ziyaretçilerinin eserlerle iletişime geçebileceği dikkat çeken bir alan daha oluşturuldu.

Bu alanda MÜZENİN GİZEMLİ ESERLERİ “BAK, DÜŞÜN, TAHMİN ET ” başlığı altında ziyaretçilere Bu eser sizce nedir.? Ne için kullanılmış olmalıdır. ? Soruları sorularak, Tahminlerin Q koduyla okutulması istenerek ziyaretçilerin katılım sağlayacağı bir sergileme alanı oluşturulmuştur. Doğru tahminde bulunan ziyaretçiler arasından 10 kişiye Kitap veya Seramik Kupa hediye edilerek ziyaretçilerin ödüllendirilmesine gidilmiştir.

Ayrıca Dünyanın en önemli eserleri arasında yer alan M.S. 3 yüzyıl sonlarında kent merkezinde inşa edilmiş bir imparatorluk sarayı kompleksinin kalıntıları olan Çukurbağa rölyefleri de müzede tüm ihtişamıyla sergilenmeye devam etmektedir. Daha birçok alan ziyaretçilerinin beğenisine sunulmuştur.

özgür Kocaeli


Benzer Haberler & Reklamlar