Kızılcahamam'da tarih, jeoloji cenneti bir köy: Mahkemeağcın

Kızılcahamam'da tarih, jeoloji cenneti bir köy: Mahkemeağcın

Kızılcahamam'ın Mahkemeağcın Köyü, Bizans döneminden kalan kaya kiliseleri, peribacalarıyla; bir tarih, doğa ve jeoloji cenneti.

Kızılcahamam'ın Mahkemeağcın Köyü, Bizans döneminden kalan kaya kiliseleri, Balıkçıl kuşlarının göç yolu üzerinde olması ve peribacalarıyla; bir doğa, tarih ve jeoloji cenneti.   Mahkemeağcın Köyü'nün hemen kuzeyindeki yamaçta M.S. 7-8 yy’ a ait (Bizans Dönemi) yerleşim yeri ve kaya kiliseleri yer alıyor. Bölgedeki küflü kayaların oymaya müsait olması burada çok sayıda kaya kilisesi yapılmasına sebep olmuş. Mahkemeağcin Köyü, Kızılcahamam'a 17 km mesafede, Çeltikçi yolu üzerindedir. Köyün adının Mahkeme ağacından geldiği belirtiliyor.    İsimle ilgili bir diğer rivayet ise, Osmanlı’nın son sayımlarında köyde bir kadı olduğu için bu ismin verildiği yönünde.

Çevredeki peri bacalarını andıran volkanik jeositleriyle de ilgi çeken köyün başka bir özelliği ise; balıkçıl kuşlarının yavrulama döneminde mekan olması. Her yıl Mayıs-Haziran aylarında köye gelen balıkçıllar, yavruları yumurtadan çıkıp uçacak duruma gelene burada konaklıyorlar. Tarih, doğa ve jeolojik bir gezi için yolunuzu bu köye düşürmenizi tavsiye ederiz.

 Köydeki yerleşim yerleri ve kaya kiliseleri ise 2011 yılından sonra yapılan temizlikten sonra adeta kaderine ve doğaya terkedilmiş durumda.

Özel Haber


Benzer Haberler & Reklamlar