Kırklar Mağarası

Kırklar Mağarası nerededir?

Gümüşhane Köse ilçesi Salyazı Beldesindeki Kırklar Mağarası; Trabzon Kültür ve Tabiatı Varlıklarını Koruma Kurulunun 09.10.2004 tarih ve 61 sayılı kararı ile Korunması Gereken Kültür varlıkları olarak tescil edilmesine karar verilmiştir.

Ulaşım
Mağara, Altıntaş ve Yenice Köyleri arasındaki mağara sırtı mevkiindedir. Bu iki köyü bir birine bağlayan yoldan 5 dakikalık bir yürüyüşlü mağaraya ulaşılabilir. Bu noktaya kadar her türlü araçla gitmek mümkündür. İl Merkezine 67 km mesafededir.

Oluşum ve Özelliği
Mağara Malm-Alt Kretase yaşlı kireçtaşları içinde gelişmiştir. Bu kireçtaşları gri, bej renkli resifal karakterde massif görünümdedir. Çok kırıklı ve faylı olması nedeniyle yoğun bir şekilde karstlaşmıştır. Altıntaş mağarasında bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, çeşitli renk ve desende rengârenk damlataşı şekilleri çok motifli bir şekilde mağaranın içini süslemektedir.

Mağaranın Şekli
Toplam uzunluğu 295 metre olan mağaranın girişe göre en derin noktası 37 metredir. Çok kırıklı ve faylı olması nedeniyle yoğun bir şekilde karstlaşmıştır. Mağara, Kuzeydoğu-Güneybatı yönünde gelişmiştir.

Tescil Durumu
Kırklar(Altıntaş)Mağarası Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 09.10.2004 tarih ve 61 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar