Khoragos

Khoragos nedir?

1. Khoragos:  Koreg Anıtı.

2. Khoragos: Yunanistan'da MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda, şenliklerdeki tiyatro gösterilerini finanse eden varlıklı Atinalılara verilen ad.

Yunanistan'da tiyatro oyunları kentlerin resmi kutlamalarının bir parçası olduğundan, oyuncuların ücretini devlet öderdi.

Koro üyelerinin ücretleri ve eğitim giderleri, koro ve müzisyenlerin kostümleriyle figüranlara yapılan ödemeler gibi öteki harcamalar ise dönüşümlü olarak khoragoslar tarafından karşılanırdı.

Tanrı Dionysos onuruna kışın düzenlenen Büyük Dionysia şenliğinde dithyrambos, tragedya ve komedya yarışlarına katılacak oyun yazarlarının khoragosları, yazarlara süre tanımak için bir önceki yılın temmuz ayında kurayla belirlenirdi.

Yarışmalar çok çekişmeli geçtiğinden, zengin ve eli açık bir khoragosla çalışmak büyük avantajdı; ama oyun yarışmayı kazanırsa ödülü de khoragos alırdı.

MÖ 406-405 yıllarında Peloponnesos savaşı nedeniyle mali güçlükler artınca, bir khoragosun hem tragedya hem komedya yerine, bunlardan yalnızca birine destek olması kararlaştırıldı.

Bir yüzyıl sonra da khoragosların. yerini her yıl seçilen ve devlet fonlarını kullanan yapımcılar olan agonthesler aldı.

Böylece tiyatronun mali sorumluluğu yurttaşlardan devlete aktarılmış oldu.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar