Kenya'daki kemik analizlerine göre Homo Sapiens insan ya da insansı tür yemiş olabilir

Kenya’daki Nairobi Ulusal Müzesi’nde yakın zamanda gerçekleştirilen tespit1,5 milyon yıl önce insanlığın ataları hakkında çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. İnsana ait bir incik kemiğinde daha önce hiç fark edilmeyen kesik izleri "acaba insanlar birbirlerini mi yedi" sorusunu akıllara getirdi. Benzer şekilde baldır kemiğinde bulunan kesikler de söz konusu düşünceyi daha güçlü duruma getiriyor.

Homo Sapiens (insan) türünün milyon yıl önce nasıl beslendiğini anlamak için Kenya’daki Nairobi Ulusal Müzesi’nde bulunan kemikler üzerinde araştırma yapıldı. İnsan ya da insansı bir türe ait incik ve baldır kemiklerine bulunan izler, insanın o yıllarda besin zincirinde diğer insan ya da insansı türlerinde mi bulunduğu sorusunu gündeme getirdi. 

Müzedeki incik kemiğinden hangi türün kesilerek yenildiği konusunda net bir sonuç yok. Homo Sapienslerin kendi türünden mi yoksa akraba bir türden mi birini yediği net olarak anlaşılabilseydi, yamyamlık tarihi o günlere uzanacaktı. 

Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Paleoantropolog Briana Pobiner’e göre alet kullanan bir Homo Sapiens’in kemikten et kestiği bir gerçek. Üstelik bunun en makul açıklaması etin kemikten yemek amacıyla ayrıldığı yönünde.

Kemikler Üzerinde Derinlemesine Araştırmalar Yapıldı

2017 yılında Nairobi Ulusal Müzesi’nde araştırmalar yapan Pobiner, fark ettiği kesikler ile alakalı daha derinlemesine araştırmalar yapma kararı aldı. Eski insan akrabalarının kemikleri üzerinde yapılan araştırma sonucunda farklı bir insan türünün olduğu gerçeği de gün yüzüne çıkabilirdi.

Hayvan fosillerinde alet izleri ile başlayan araştırma süreci düşünülenin çok daha farklı bir şekilde sonuçlanmasına neden oldu. Pobiner tarafından gerçekleştirilen kapsamlı çalışma sonucunda bazı hayvanların diş izleri de dahil olmak üzere geniş çerçevede bir çalışma yürütüldü. Etçil canlılardan alınan ısırık izleri ve farklı aletlerden elde edilen kesik izleri de dahil olmak üzere geniş bir karşılaştırma yapıldı. Micheal Pante ve Trevor Keevil ile birlikte yürütülen çalışma çerçevesinde insan türüne ait incik kemiğindeki 11 işaretin 9’unun taş aletler ile ortaya çıktığı sonucuna ulaştı. Ancak kurban ve kasabın kim olduğu ya da hangi insan türünde olduğu bir bilinmez olarak kalmaya devam ediyor.

İncik kemiği üzerinde 2 adet izin büyük bir kedi türüne ait olması kurbanın ölümü hakkında spekülasyonları arttırıyordu. Aslan olması muhtemel bir kedi türü tarafından öldürülen ya da yaralanan insan türünün daha sonra ‘mundar’ olmaması açısından yendiği bir ihtimal. Buna ek olarak kurbanın öldüğü ve sonrasında insanlar tarafından yenmiş olması da bir seçenek. Bazı primat türleri de dahil olmak üzere 1300’den fazla yamyam türünün bulunması söz konusu ihtimalleri oldukça güçlü kılıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar