Kayseri Tarihi Eser Envanteri

Kayseri Tarihi Eser Envanteri

• Müzeler ve Örenyerleri

Müzeler

Arkeoloji Müzesi
Adres: Gültepe Mah. Kışla Cad.
No:2 - Kayseri
Tel: (352) 222 21 49 -222 24 18

Etnografya Müzesi
Adres: Gavremoğlu Mah.
Huani Hatun Medresesi - Kayseri
Tel: (352) 222 95 16

Örenyerleri

Kültepe - Karahöyük Köyü Soğanlı - Yeşilhisar

Kültepe Ören Yeri: Kayseri-Sivas karayolunun 20. km.sinden, yolun 2 km. kuzeyinde yer alan yüksekliği 22 m. çapı 500 m.yi bulan bir höyük tepe ile onun etrafını çeviren Karum adı verilen aşağı şehirden ibarettir. Dünyaca tanınan bu açık hava müzesi ilk olarak 1881'de dikkati çekmiştir. Yapılan kazılarda Kültepe'de, Asur, Genç Hitit, Roma-Pers ve Tabal Dönemlerine ait eserler ve bulgular ele geçirilmiştir. Bu eserlerin en önemlileri Asur dilinde yazılmış çivi yazılı tabletlerdir. Bunlar Anadolu'nun en eski yazılı belgeleridir.

Şehir Surları ve Kalesi: Cumhuriyet Meydanında bulunan Kayseri Surları ve Kalesi 3. yy. ortasında inşa edilmiş, 6.yy. ortasında da daraltılmış ve tamir edilmiştir. Kayseri şehrinin tarihi kalesi iki kısımdan ibarettir: dış sur ve burçlardan meydana gelen dış kale ve iç kale.

• İnanç

Kayseri’de önemli bir inanç turizm potansiyeli mevcuttur.Kayseri de geçmişten günümüze farklı etnik ve dinsel grupların yaşaması zengin bir dini potansiyel oluşmasını sağlamıştır.Kayseri,Kapadokya bölgesinin başkenti olması sebebi ile Hırıstiyan Dünyası için önem taşıyan bir merkezdir.Zeynel Abidin Türbesi, Mevlana’nın Hocası Seyyid Burhaneddin Türbesi, Pınarbaşı ilçesinde bulunan Melikgazi Türbesi,hem halkımız hem de diğer İslam ülkesi insanları tarafından ziyaret edilmektedir.


Şehir merkezinde, Surp Kirkor Losovoriç Kilisesi ve Surp Astuadzadzin( Meryem Ana) Kilisesi, Ağırnas Kasabası’nda bulunan Agias ve Anagiri Kiliseleri, Talas İlçesi’nde bulunan Talas Rum Kilisesi, Yeşilhisar İlçesi Soğanlı Köyü Kaya Kiliseleri, Hıristiyan Dinine mensup turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu da göstermektedir ki, ilimiz inanç turizmine de ev sahipliği yapar bir konumdadır.

• Han ve Kervansaraylar

Sultanhanı Kervansarayı: Kayseri-Sivas karayolunun 50.km.sinde bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı 1. Alaattin Keykubat zamanında (1232-1236) yapılmıştır. Kervansaray kapı süslemesi ve iç mimarisi ile ön plana çıkmıştır. 

Karatay Kervansarayı: Bünyan İlçesi, Karadayı köyünde bulunan Kervansarayı 1255 yılında Selçuklu vezirlerinden Celalettin Karatay yaptırmıştır.Türbe ve sütunlarındaki kabartmalar Selçuklu taş işlemeciliğinin güzel örneklerindendir

Kara Mustafa Paşa Kervansarayı: İncesu ilçesinde bulunan ve camisi, medresesi otuz dükkanlık alışveriş yeri ile bir külliye olan bu eseri, 1660 yılında Osmanlı vezirlerinden Merzifonlu Kara Mustafa Paşa yaptırmıştır.

Vezir Han: Şehir içi Kapalı Çarşının yanında bulunan bu iki katlı han, Damat İbrahim Paşa tarafından 1727 yılında yaptırılmıştır. İlginç mimarisi ile dikkati çeken hanın ortasında bir çeşme vardır.

Bedesten: Kapalı çarşının içinde bulunan bedestenin, üç büyük kubbe ve kubbeciklerden meydana gelen tavan örtüsü mevcuttur. 1497 yılında yaptırılmıştır.

Kapalı Çarşı: Türkiye'nin dört büyük kapalı çarşısından biri olan ve dört giriş kapısı bulunan Kayseri Kapalı Çarşısı, 1859 yılında halk tarafından yaptırılmıştır.

• Aladağlar Milli Parkı

• Mesire Yerleri

• Kuş Gözlem Alanı

• Sportif Etkinlikler


Benzer Haberler & Reklamlar