Katakekaumene: Catacecaumene

Katakekaumene nedir? Katakekaumene neresidir?

Katakekaumene; (Catacecaumene) Manisa'nın Kula ilçesindeki volkanik bölgenin Helenistik ve Roma dönemlerindeki adıdır, Yanık Ülke veya Yanmış Ülke anlamına gelir. Lydia'daki bir bölgesi olan "Yanık Ülke, on şehirden oluşan bir birliği tarfi ediyordu. 

Bölgenin adından ilk söz eden tarihi kaynak Strabon'un "Geographika" adlı eserdir. Strabon, eserinde bu bölge için; Lidia ve Mysia'lılar tarafından iskan edilen ‘Katakekaumene’ bu şekilde adlandırılışını aşağıdaki bazı nedenlerden alır; yakınındaki Philadelphia kentinin duvarları dahi güvenlikte değildir, hatta sarsıntıdan her gün çatlar. Burada yaşayanlar arazinin yarattığı huzursuzluğa karşı daima dikkatlidirler ve bütün yapılarını ona göre planlarlar" demekte ve bölgenin coğrafi yapısını uzun uzun anlatmaktadır. Coğrafi alanda yerli halın Divlik dediği çok sayıda genç volkan bacası vardır. Bu nedenle bölge " Kula Volkanları" olarak da bilinmektedir.

Lula, Osmanlı döneminde Kütahya Sancağına bağlı kalan yerleşim, 1867 yılında Saruhan Sancağına bağlı olarak görülmektedir. 1923 yılında Manisa ilinin kurulmasıyla ilçe olarak bu ile bağlanmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar