Kaset

Kaset nedir?

1. Kaset:  Lacunar

Phatnoma.

 

2. Kaset: Bir tavan, kubbe ya da tonozda, kiriş ya da kaburgaların her iki doğrultuda yapılmasıyla meydana gelen kare ya da çokgen biçimlerden her biri.

Bu birimlerden oluşan kaset tavan, Yunan mimarisinin birçok başka öğesi gibi ahşap konstrüksiyon olarak geliştirildikten sonra taşa uygulanmıştır. Tapınaklarda naos (cella) çevresinde, geniş açıklık geçilmesini gerektirmeyen pteronlar genellikle taş kaset tavanla, naos ise ahşap çatıyla örtülmüştür.

Taş kasetler bazen kirişlerle birlikte tek bloktan oyularak işlenmiş, bazen kirişlerin belirlediği boşluğun üstüne ayrı bir levha olarak oturtulmuştur. Kirişlerin alt yüzeyi sofitlerle, daha yüksekte yer alan kasetlerin alt yüzeyi ise çoğunlukla silmelerle çerçevelenip figürlü ya da bitkisel bezemeyle değerlendirilmiştir.

Kaset tavan Yunan mimarisinde tapınakların yanı sıra çeşitli anıtsal yapıların özellikle dış mekânlarında, alt yüzeyi aşağıdan görülmek üzere tasarlanmış birçok örtüde kullanılmıştır.

Roma mimarisinde kasetlerin boyutları, yerleştirme düzeni ve bezeme içeriği Yunan örneklerinden farklı ve çeşitlidir. Büyük ve küçük dörtgenlerin bir arada kullanılması, düz ve çapraz yerleştirilmiş kasetlerin aynı tavanda yer alması, dörtgenin yanı sıra çokgen kasetlerin de yeğlenmesi, Roma mimarisinde sıklıkla karşılaşılan uygulamalardır. Düz atkı yani kolon-kiriş sistemine dayanan bir yapım ilkesinden kaynaklanan kaset, ilk kez bu dönemde eğrisel örtü yüzeyine de uygulanmıştır. Tapınakların yanı sıra Bazilika ve hamam tonozlarında, anıtsal kemerlerin iç yüzeylerinde, tiyatro sahnelerinin cephelerinde, bazı agoralarda ya da mympheumlarda, sütun ve alınlıklarla bezeli başka pek çok yapı cephesinde kaset kullanılmıştır. Kubbede kaset uygulamasının en ünlü örneği Roma'daki Pantheon'dur.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar