Kartal avlamayı insanlara Neandertaller öğretmiş olabilir

Kartal avlamayı insanlara Neandertaller öğretmiş olabilir

Afrika’dan Avrasya’ya göçen Homo Sapienslerin, kartal avlama tekniklerini Neandertallerden öğrenmiş olabileceği ileri sürüldü.

Parıldayan kumral tüyleri ve açıldığında 2 metre 20 santimetreyi bulan kanat açıklıkları ile altın kartallar (Aquila chrysaetos), Amerika yerlilerinin inançlarından, Roma ve Yunan mitolojilerine kadar uzanan pek çok kültte güneş tanrılarıyla ilişkilendirilir.

Güneş Kuşu (Sun Bird) olarak nitelendirilen Altın Kartal (kaya kartalı) yüz binlerce yıldır insan kültürleri tarafından avlanıyor ve saygı görüyor. Hatta insanlardan önce bazı insansı yaratıklar da onu avlıyorlardı.

Neandertallerin bu gösterişli kuşları 130.000 yıl önce avladığını belirten bilim adamlarına göre, Homo Sapiensler kartal avlama tekniklerini, insansı kuzenlerinden öğrenmiş olabilir.

Antropologlardan oluşan ekip, Neandertallerin de bu mirasın parçası olup olmadığını öğrenmek istedi. Kartal kemikleri ve pençeleri, hem Neandertaller hem de modern insanlar tarafından iskan edilen orta ve batı Avrupa’daki düzinelerce alanda bulundu. Bu nedenle araştırmacılar, altın kartalın herhangi bir şekilde öne çıkıp çıkmadığını görmek için literatürde Neandertal ile ilişkili alanlara göz attılar.

Quaternary Science Reviews (Kuaterner Bilimi Yorumları) dergisi'nde 23 April 2019 tarihinde Stewart Finlayson, GeraldineFinlayson, Francisco Giles Guzman, Clive Finlaysona imzaları ile yayınlanan Neandertaller ve Sun Bird' kültü.(Neanderthals and the cult of the Sun Bird)başlıklı makalede yer alan bilgilere göre;  Neandertallerin iskan ettiği alanlarda kaya güvercini ve kuzgun kalıntıları en çok sayıda kuş olmasına rağmen, altın kartalların kalıntıları da 26 yerde mevcuttu.

Altın kartalların az etli olduğu kanat kemikleri boyunca görülen kesme izleri, Neandertallerin bu tüyleri dikkatlice çıkardıklarını gösteriyordu. Kuşların bacaklarında ve ayak kemiklerinde yapılan kesim izleri ise, pençelerinin ve kuyruklarının da vücutlarının diğer kısımlarından dikkatlice ayrıldığını gösteriyor.

Altın kartaldan yapılmış Neandertal takısı daha önce keşfedilmedi, ancak 2015 yılında antropologlar bir Neandertal kolyesini süsleyen başka bir kartala ait (ak kuyruklu kartal) pençeler buldu.

Neandertaller, Homo Sapiensler Afrika’dan Avrasya’ya göç etmeden binlerce yıl önce, Avrasya’daki büyük yırtıcı kuşları yakalıyor ve takılar yapıyordu. Dolayısıyla insanlar, Neandertal komşularını seyrederek bu uygulamayı öğrenmiş olabilir.

Science Mag. 27 Nisan 2019 (Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar