Karacasöğüt Koyu’nda yat limanı inşaatı için arkeolojik kalıntılar gizlendi iddiası

Karacasöğüt Koyu’nda yat limanı inşaatı için arkeolojik kalıntılar gizlendi iddiası

Marmaris Karacasöğüt Koyu’nda önemli arkeolojik buluntular ve deniz altı çayırları bulunmasına rağmen Çevre Bakanlığı'nın MUÇEV ve Global Marin şirketlerinin limanı genişletme projesine ÇED gerekli değil raporuyla onay verdiği ortaya çıktı.

Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) 2021 yılından itibaren Karacasöğüt’te MUÇEV ve Global Marin’in yat limanlarındaki kapasiteyi arttırmak istemeleri, dolayısı ile denizel alanda doğanın yıkıma uğrama tehdidine karşı yasal girişimlerde bulunulmuştu.

Dava başvurusunda Karacasöğüt Koyu’nun doğal varlıkları, peyzaj ve kültürel-tarihi değerlerinin belirlenmesi, görüntülenmesi, elde edilen bulguların da bir rapora dönüşmesi talep edildi. 28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda SAD üyelerince yapılan dalış sonucunda önemli arkeolojik buluntulara rastlandı. Dalış sonuçlarının rapora dönüştürülmesi üzerine de yasal süreç başlatıldı.

Marmaris Kent Konseyi’nin aktardığına göre, süreç şöyle işledi:

“Çevre aktivistleri, Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü’ne, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile raporu sunup arkeolojik buluntuları tespit, tescil işlemlerini başlatmalarını ve koruma amaçlı önlemleri almalarını talep etti. Bodrum Sualtı Müzesi de başvuru üzerine harekete geçerek yerinde yaptığı inceleme ile limanın arkeolojik değerini onayladı.

Elde edilen görüntüler ve bulgular eşliğinde tescilin yapılması ve limanın koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, 27.01.2023 tarihinde 3423852 sayı numarası ile Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirdi. Ancak Valilik ve Muğla Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, raporu yok sayarak 03.02.2023 tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı da MUÇEV’ in yat yanaşma projesine hızlıca İDK toplantı tarihi verdi.

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ'NİN EKİM 2022 TARİHLİ KONUNUN ÖNEMİNİ BELİRTEN RAPORUNU BU LİNKE TIKLAYARAK PDF OLARAK İNCELEYEBİLİRSİNİZ

Aktivistler, “Karacasöğüt Koyu’nun arkeolojik niteliklerinin zarar görmemesi için, ilgili bölümünün her türlü deniz üstü faaliyet, demirleme ve dalışı yasaklayarak böylesi önemli bir tarihi mirası koruması gerekirken; bürokrasinin arkasına sığınarak ortak mirasımız olan değerlerin tahrip edilmesine veya yok edilmesine sebep olunması affedilir bir ihmal sayılmayacaktır” dedi.

“Koruma bölge kurulu kararında da belirtildiği gibi, liman çevresi ve ÇED gerekli değildir kararı verilen şirket alanının, tarihi ve arkeolojik değeri 2013 yılındaki ortaya konduğu halde süreç ortak kültürel mirasımızın mutlak korunması ile sonuçlandırılmayıp üstüne üstlük yok etmeye yönelik girişimler ve projelere destek veriliyor” diyen Marmaris Kent Konseyi üyeleri, şunları kaydetti:

“Karacasöğüt yaşayanlarınca arkeolojik değerlerin tescilinin yapılması için dava açılmıştır. Doğal ve arkeolojik sit değerlerinin zarar görmesinden endişe duyan yerel halk, Marmaris Kent Konseyi ve MUÇEP, MUÇEV ile GLOBAL Marin’in kapasite artırımları karşısında hukuki mücadeleyi dayanışma içerisinde sürdürmektedir. Önlem alınmadığı takdirde hukuki sorumlulukları doğacak idari makamlar, tescil kararını bir an evvel çıkarmalı ve marina adı altında yapılacak kapasite artırımları ile ilgili süreçler de durdurulmalıdır.”

https://yesilgazete.org/


Benzer Haberler & Reklamlar