Kamçılı kurt paraziti Vikinglerin de başına dert olmuş

Bilim insanları, 2500 yıl önce Vikinglerin kullandıkları tuvaletlerdeki dışkılardan alınan örneklerde, kamçılı kurt parazitine rastlandı.

WebTekno'nun Science Alert'ten aktardığı habere göre, söz konusu parazitin, günümüzde hâlâ görülen 'kamçılı kurt' (Trichuris trichiura) olduğu belirtildi. Parazitik solucan türü olan bu canlı, günümüzde birçok insanda trikuriyaz enfeksiyonuna yol açmaya devam ediyor. 

Vikinglerin dışkısında bulunan bu kamçılı kurt yumurtaları, insan dışkısına geçerek toprakta kalıyor ve bölgedeki suyun içilmesiyle insanların sistemine giriş yapabiliyor. Ortalama bir yıl yaşayabilen bir dişi kamçılı kurt, günde 20 bin kadar yumurta bırakabiliyor, böylece bu yumurtalardan her yıl yüz binlercesi sadece bir dişi sayesinde doğaya salınabiliyor. Ayrıca yumurtalar, toprakta bulunduklarında sahip oldukları dayanıklılık sayesinde çok uzun yıllar boyunca hayatta kalabiliyor.

'PARAZİT, FAKİR BÖLGELERDE YAYILMAYA DEVAM EDİYOR'

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, çalışma kapsamında toplam 17 yumurta mikroskop altında incelendi. Elde edilen sonuçlar, bir yandan da parazitlerin insan vücuduyla birlikte yaşamak için yeni yollar adapte ettiğini ortaya çıkardı. Parazitler bu sayede, insan vücudu tarafından tespit edilmiyor ve daha uzun yaşayıp üreyerek olabildiğince fazla kişiye bulaşabiliyor. Söz konusu parazit, günümüzde şehirler gibi endüstrileşmiş bölgelerde nadir görülse de özellikle fakir bölgelerde yayılmaya devam ediyor. 

Öte yandan Kamçılı kurt parazitinin 55 bin yıldan beri insanlarla birlikte yaşadığı keşfedildi.


Benzer Haberler & Reklamlar