Kadıoğlu Mozaikleri

Zonguldak Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri

Kadıoğlu Mozaikleri
Bu alan, Çaycuma İlçesi, Kadıoğlu Köyü, Çobanhasanlar Mahallesi sınırları içerisinde ve Zonguldak’ın 45 km. güneydoğusunda yer almaktadır. 2008 yılında, özel mülkiyete bağlı bir alanda bulunan mozaik için öncelikli sit kararı verilmiş ve Kdz. Ereğli Müze Müdürlüğünce kurtarma kazısına başlanmıştır.

Müze Müdürlüğü arkeologlarından Handan Özalpay başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları yeni boyut kazanmış taban döşeme mozaiğin ardından çevresindeki çalışmalarda bir villa olduğu tahmin edilen bir yerleşim kalıntısına rastlanmıştır. Arkeolog ÖZALPAY, yerleşim kalıntısının M.S. 250–260 dönemine ait olduğunu, bir adet Gümüş sikke bulduklarını, ayrıca bahçenin yakınında küçük bir taban döşeme mozaiğine daha rastladıklarını kaydetmiştir.

2 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Özel İdare tarafından yürütülen kazı ile gün yüzüne çıkarılmaya çalışılan mozaiklerin Roma Dönemi’ne ait olduğu belirtiliyor. Zeugma’da ortaya çıkarılan mozaiklere benzetilen Kadıoğlu Mozaikleri ve etrafındaki tarihi kalıntılarla Çaycuma tarihi konusunda da önemli bulgular elde edildi. Son ola rak ortaya çıkarılan ve bir villaya ait taban mozaiği olduğu belirtilen bulguda oldukça ilginç ve net desenler görenleri hayran bırakıyor.

Kazı çalışmalarında bulunan, LYKURGOS ve AMBROSİA Mozaiği: Bir üzüm bağı içinde betimlenmiş kompozisyonun solunda bir erkek figür sağma ise bir kadın figürü bulunmaktadır. Erkek bir balta tutan sol elini havaya kaldırmış kadının üstüne yürümektedir. Bu bir üzüm bağında bir erkeğin kadına saldırma sahnesidir. Tanrı Dionysus’a hakaret etmiş Trakya Kralı Lykurgos’un Ambrosia’ya saldırısını betimlemektedir.

III. bir oda ve su yolu ile ayrılmış II. villaya ait olduğunu düşünülen yeni mozaikli oda daha ortaya çıkartılmıştır. Kabul ya da toplantı salonu olduğu tespit edilen oval mimari tarzı odanın zemin mozaiği, dıştan içe doğru geniş bantlarla, yaprak ve dalga motifleri ile ortadaki panoları çevrelenmektedir. Kare çerçeveler içinde yapılmış sarmallar için de 20 adet av sahneleri, hayvan mücadeleleri yer almaktadır. Yine zemin mozaiğinde köşelerde sakallı dört erkek masklarının başlarından çıkan Eros, arslanlar ve domuzlar tarafından taşınan sarmallar ve bitkisel motifler yer almaktadır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar