Japonya'nın 8. Yüzyıl başkentinde ızgara planlı sokak bulundu

Japonya'nın 8. Yüzyıl başkentinde ızgara planlı sokak bulundu

Kuzeyden güneye doğru uzanan 6.7 metre genişliğindeki 41 metre uzunluğunda bir cadde kalıntısı, dik açıyla 7 metre genişliğinde, 21 metrelik başka bir cadde kalıntısı ile kesişiyor. Bu keşif diğer bulgularla da örtüşüyor.

740'dan 744 yılına kadar Japonya'ya başkentlik yapan Kunikyo (Kuni-kyō - 恭仁京) kentinin sokaklarında ızgara planı kullanıldığına dair bulgular elde edildi. Japon başkenti o yüzyılda Heijokyo'dan Kunikyo'ya, sonra da Osaka Bölgesi'ndeki Naniwanomiya'ya taşınmıştı.

Kentin Kyoto Bölgesi'ndeki Kizugawa'da dik açıdan yan hendekten geçen yolun ızgara modelini andırması, arkeologlara göre kentin o dönemde de benzer şekilde planlandığını gösteriyor.

The Asahi Shimbun sitesinde Makoto Ito kaynak gösterilerek verilen habere göre; Kyoto Eyaleti Arkeolojik Araştırmalar Merkezi, 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Okadakuni kalıntılarında; ızgara planlı caddelerinin bulunduğunun kanıtlandığını savundu. 

701-756 yılları arasında yaşayan İmparator Shomu'nun emirleri üzerine kurulan kentte, kuzeyden güneye doğru uzanan 6.7 metre genişliğindeki 41 metre uzunluğunda bir cadde kalıntısı, dik açıyla 7 metre genişliğinde, 21 metrelik  başka bir cadde kalıntısı ile kesişiyor.

Açıklamaya göre;  163. Ulusal Cadde (National Road No. 163) düzenlemeleri sırasında keşfedilen yollardan biri boyunca düzgün biçimde düzenlenmiş binaların izleri de bulundu.

Daha önce de Kunikyo'nun 5 kilometre güneybatısında, Daigokuden salonu kalıntılarının bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, kent merkezi yakınlarda bulunan yolların Heijokyo ve Heiankyo antik şehirlerinde bulunan işyeri yapılarında bulunan yollara benzer olduğuna dikkat çekerek,  8. yüzyıldaki başkent yollarının ızgara planlı olduğunda eminler.


 


Benzer Haberler & Reklamlar