İsrail'de Bizans devri şarap imalathanesi bulundu

İsrail'de Bizans devri şarap imalathanesi bulundu

İsrail’in kuzeyindeki Tzipori Milli Parkı’ndaki arkeoloji kazılarında Bizans döneminden kalma eski şarap imalathanesi keşfedildi. Şarap sıkım tesisleri eski bir rezervuarın içinde yer alıyor.

İsrail'in Zippori Ulusal Parkı'nın turizm kapasitesini artırmak ve İsrail Doğa ve Parklar Kurumu'nun bilimsel araştırmalar yapnak amacıyla 2002'den beri sürdürdüğü arkeoloji kazılarında şarap imalathanesi keşfedildi.

Atıl durumdaki su kemerli rezervuar içinde keşfedilen şarap sıkma tesislerinin MS 4. ve 15. yüzyıllarda kullanıldığı tahmin ediliyor. İsrail'de şarap üretiminin, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Samiriyeliler tarafından yapıldığı biliniyordu.

Jerusalem Post'tan Tamara Zieve'nin haberine göre; iki kemeri arasında şarap tesislerinin bulunduğu büyük rezervuarın alanı 5 x 9 metre, derinliği 3,5 metre. Tavanı ise toplan beş kemer üzerinde duruyordu

Anakayada yer alan şarap imalathanesinin tabanı 3.2 metrekare ebatlarında. Şarap basıncının toplayıcı kefesi, 1.5 × 1.7 metre genişliğinde ve 2,15 metrelik derinliğe sahip. Dibe dört basamaklı merdivenle iniş sağlanıyor. Büyük şarap sıkma aygıtının yanında, 0.6 X 0.7 metre ölçülerinde yarım metre derinliğe sahip küçük bir eliptik çukur bulunuyor. Öte yandan tesislerin için de 1.7 X 1,9 metrelik geçici depolama bölmesi de yer alıyor.,

Araştırmacılara kullanılmayan eski rezervuarın muhtemelen MS 4. yüzyılda, şarap atölyesine dönüştürüldüğünü tahmin ediyorlar. Arkeologlara göre rezervuar taş ocağı kurulduğunda inşa edilmiş olmalıydı.

İsrail Eski Eserler İdaresinin himayesinde gerçekleştirilen kazılar Doğa ve Parklar Kurumu Arkeoloji Bölümü Direktörü Zvika Tzuk tarafından yönetiliyor. Baptist Theological Seminary Başkan Yardımcısı Prof. Jim Parker tarafından finanse edilen kazıların başkan yardımcılığını Yossi Bordowitz ve Dr. Dror Ben-Yosef üstleniyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar