İshakpaşa Sarayı ve Ahlat motifleri de Camda Dünya Mirası'nda

İshakpaşa Sarayı ve Ahlat motifleri de Camda Dünya Mirası'nda

Camda Dünya Mirası koleksiyonu ürünleri ile arkeoloji ve tarih eserlerini sanatseverlerle buluşturan Paşabahçe Mağazaları'nın yeni ürünleri İshakpaşa ve Ahlat Vazo oldu.

Paşabahçe Mağazaları’nın UNESCO tarafından koruma altına alınan eserleri bir koleksiyonda topladığı “Camda Dünya Mirası” geniş ürün gamıyla göz dolduruyor.

UNESCO tarafından 2000 senesinde Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen İshakpaşa Sarayı’ndan esinlenerek hazırlanan İshakpaşa Vazo üzerindeki rölyef desenler, İran’dan Anadolu Selçuklu Devleti’ne, Gürcistan’dan Kafkasya’ya kadar birçok kültürün izlerini taşıyan desenlerin stilize edilmesiyle oluşturuldu.

Sarayın işlemeli büyük kapısının sağında ve solunda dikkat çeken aslan motifinin işlendiği İshakpaşa Vazo, el imalatı krem opal camdan üretilmiş olup üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın yaldız ve eskitme boyalarla dekorlanmıştır. İshakpaşa vazo sınırlı sayıda üretimiyle koleksiyondaki yerini alıyor.

Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı mimarisinin en seçkin ve en ünlü eserlerinden biri olan Ağrı’daki İshakpaşa Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük anıtı olma özelliğini taşıyor. Yapımı yaklaşık 100 yıl süren İshakpaşa Sarayı, sanat tarihi açısından da çok değerli bir eser olarak görülüyor. Bu kadar önemli ve değerli bir sanat eserini yaşam alanlarına taşımak isteyenler Paşabahçe Mağazaları’ndan veya internet üzerinden bu ürünü alabilirler.

UNESCO tarafından koruma altına alınan eserlerden esinlenilerek hazırlanan ve camda hayat bulan koleksiyonda öne çıkan eserlerden biri de Ahlat Vazo oldu.

Van Gölü’nü kıyısında bulunan Ahlat İlçesi’ne özgü taş işçilikleri ve motiflerinden esinlenerek tasarlanan Ahlat Vazo, el imalatı opal vizon camdan üretiliyor. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın yaldız ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlanan ve sınırlı sayıda üretilen Ahlat Vazo, Paşabahçe Mağazaları’nda tarih ve sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Ahlat Yerleşimi ve Mezar Taşları, 2000 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi. Tarihi M.Ö. 900’e uzanan Ahlat yerleşim alanı, Selçuklu dönemi taş işçiliği ile dini inanış ve yaşam biçimini en güzel şekilde yansıtıyor. İl merkezine 60 km mesafede, Van Gölü kıyılarında kurulu bulunan Ahlat İlçesi’nde, çoğu 13. yüzyıldan kalma birçok kümbet, hamam ve mezarlık gibi alanlar bulunuyor.

arkeolojikhaber

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar