Paşabahçe'den Kültepe mumluk ve Eşrefoğlu vazo

Paşabahçe'den Kültepe mumluk ve Eşrefoğlu vazo

Arkeoloji ve kültürel miras motiflerini ürünlerine yansotan Paşabahçe Mağazalarının tasarımıyla Kültepe Tabletleri camda hayat buluyor. Paşabahçe aynı zamanda Konya yöresinden ilhamla Eşrefoğlu Vazo'yu da tasarladı.

Şişecam Topluluğu şirketlerinden Paşabahçe Mağazaları, Türkiye’nin tarihi ve kültürel varlıklarına yer verdiği ‘Camda Dünya Mirası’ koleksiyonuyla ürünlerini tarih ve sanatseverlerle buluşturuyor.

İkinci binyılın başlarında ticarette önemli rol oynayan ve Assurlular’ın yerleşim yeri olan Kayseri yakınlarındaki Kültepe, Assur kökenli 25 bini aşkın çivi yazılı tabletle Anadolu’nun ticari faaliyetlerini yansıtan önemli merkezleri arasında.

Kültepe Tabletleri’nden esinlenerek tasarlanan Kültepe Mumluk üzerinde Assurluar’ın ticarette kullandığı mühürlerden alınan motifler, çivi yazıları ile mühürlerde betimlenen kabul sahnesi ve çeşitli ritüeller dekore edilmiş.

El imalatı smoke camdan üretilen ve üzerindeki desenlerin tümü el işçiliği ile altın yaldız kullanılarak yapılan Kültepe Mumluk sınırlı sayıda üretimiyle koleksiyondaki yerini alıyor.

Camda hayat bulan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan eserlerden esinlenilerek hazırlanan koleksiyonda öne çıkan eserlerden biri Eşrefoğlu Vazo oldu.

Paşabahçe Mağazaları tarafından hayata geçirilen ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’nın 13’üncüsü ‘Camda Dünya Mirası’ koleksiyonunda yer alan “Eşrefoğlu Vazo", özgün tasarımı ve gösterişli kalem işleriyle ahşap direkli camilerin en büyüğü olan Konya’daki Eşrefoğlu Camii’den ilham alınarak tasarlandı. Üzerinde bulunan rölyef desenleri altın yaldız ve eskitme boyalar kullanılarak dekore edilen Eşrefoğlu Vazo, el imalatı turkuaz yeşil camdan üretildi.

Sınırlı sayıda üretilen Eşrefoğlu Vazo, Paşabahçe Mağazaları’nda tarih ve sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Serinin tamamını www.pasabahcemagazalari.com adresinde görebilirsiniz.


Benzer Haberler & Reklamlar