İnternet üzerinden peynir ekmek gibi sikke satılıyor

İnternet üzerinden peynir ekmek gibi sikke satılıyor

Tarihi eser kaçakçıları, defineciler ve kalpazanların ikinci el eşyaların satışının yapılan sitelerde tarihi ya da sahte sikkeleri alenen satması dikkat çekiyor ve tepki topluyor.

İnternet üzerinde kurulan ve özellikle ikinci el eşyaların satışının yapıldığı bazı sitelerde, Bizans dönemine ait sikkeler satılıyor. Eskişehir, İstanbul, Ankara, Konya, Bursa olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde onlarca kişi yüzlerce tarihi sikkeye internet üzerinden müşteri arıyorlar.

Tarihi eser niteliği taşıyan sikkelerin sitelerde satışa çıkarılması ise suç. İnternet sitelerinin bu açıdan kontrol edilip edilmediği ise ayrı bir tartışma konusu.

İnternet ortamında satışa sunulan sikkeler için bazı satıcılar, gerçek olduğunu ifade etmek amacıyla ‘Hafriyattan çıktı. Bir arkadaştan aldım, değerini, cinsini bilmem' ifadelerini kullanıyorlar.

Arkeoloji Müze yetkilileri ise, sikkelerin gerçek olup olmadığının fotoğraftan belli olmayacağını, yapılacak incelemelerden sonra tespit edilebileceğini belirtirken gerçek olmasa dahi sikkelerin gerçek gibi satılıyor olmasının ‘dolandırıcılık' suçunu teşkil ettiğini ifade ettiler.

Müze yetkilileri ayrıca bu tür satıcılar ile ilgili emniyet ve jandarma yetkililerinin inceleme yapması gerektiğini söylediler.

Kemal Atlan - Sözcü


Benzer Haberler & Reklamlar